Nederlands Architectuurinstituut
Lezing in NAi Rotterdam (Bakema-serre): 18 mei 2008 15:00

Op zondag 18 mei geeft Leonard Kooij, kleinzoon van de eerste bewoners van Huis Sonneveld, een lezing in het kader van het 75-jarig jubileum van het huis. Aan de hand van zijn persoonlijke herinneringen en archiefmateriaal vertelt hij over het leven in Huis Sonneveld in de jaren dat zijn grootouders deze moderne villa bewoonden (1933-1955).

Monument van het Nieuwe Bouwen
In 1933 werd Huis Sonneveld gebouwd voor Albertus Sonneveld, één van de directeuren van de Van Nelle-fabriek. De witte villa voldeed aan de ideeën van het Modernisme: met veel aandacht voor licht, lucht en ruimte. Dit monument van het Nieuwe Bouwen is eind jaren negentig gerestaureerd en sinds 2001 als museumwoning opengesteld voor publiek. Kooij, die het leven in deze moderne villa van dichtbij heeft meegemaakt, was als lid van de familie Sonneveld actief betrokken bij restauratie van Huis Sonneveld en gaf namens de familie het archief en de meubelcollectie in langdurige bruikleen aan het NAi.

Een moderne familie
Sinds 2006 verricht Leonard Kooij onderzoek naar de Sonnevelds en hun betekenis voor de Van Nelle-fabriek en het moderne Rotterdam in het interbellum. Vooruitlopend op het verschijnen van een boek hierover, wil hij zijn kennis en persoonlijke herinneringen met u delen, onder meer aan de hand van het Sonneveld-archief, dat normaalgesproken in de depots van het NAi bewaard wordt en niet voor publiek toegankelijk is.

Persoonlijke herinneringen
Daarnaast spreekt Kooij in deze lezing over zijn bijzondere band met Huis Sonneveld. Hij kwam als kind veel over de vloer bij zijn grootouders. Zijn herinneringen aan die tijd zijn onder meer verwerkt in de audiotour voor kinderen 'Logeren bij Leonard' die gratis beschikbaar is in de museumwoning. Hij herinnert zich hoe hij urenlang met autootjes speelde op het kleed in de woonkamer, waar hij ook 'stiekem' met opa Albertus Sonneveld voetbalde. Het is voor Kooij een vreemde ervaring dat het huis van zijn grootouders, nu een museum is.

Meer informatie Huis Sonneveld

Waar en wanneer?
NAi Rotterdam, Bakema-serre
Zondag 18 mei, 15.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren: www.nai.nl/inschrijven