Provincie Noord-Holland

Gezamenlijke Persverklaring van gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen en Provincie Noord-Holland

18-5-2008

In de uitzending van Zembla op zondagavond 18 mei 2008 is naar voren gekomen dat er nieuw onderzoek naar gezondheidsrisicos in de regio IJmond heeft plaatsgevonden. Daarnaast suggereert Zembla dat het verlenen van de milieuvergunning voor Corus op niet transparante en ondemocratische wijze tot stand is gekomen. De gemeenten Beverwijk, Velsen en Heemskerk en de provincie Noord-Holland kunnen zich voorstellen dat de uitzending en het onderzoek bij omwonenden leidt tot ongerustheid. Via het regionaal call center IJmond gemeenten (0251-279199) en de websites van de drie gemeenten en de provincie, kunnen omwonenden hun vragen stellen en informatie verkrijgen.

Onderzoek en ongerustheid
Het plaatsvinden van het onderzoek naar de invloed van Corus op de gezondheid van omwonenden was ons tot het moment dat het persbericht van Zembla dat op vrijdag 16 mei 2008 verscheen onbekend. Pas in de loop van het weekend hebben wij hierover de beschikking gekregen.

Wij nemen de ongerustheid die kan ontstaan naar aanleiding van het onderzoek en de uitzending serieus. Om die reden hebben de GGD en de regiogemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen besloten een informatienummer open te stellen (0251-279199) en alle beschikbare informatie via internet ter beschikking te stellen. We zullen de resultaten van het onderzoek bestuderen en komen met een reactie en indien nodig vanzelfsprekend met (een verzoek om) de maatregelen die vereist zijn.

Zorgvuldige overheid
In de uitzending van Zembla wordt de indruk gewekt dat de verschillende overheden onverschillig, niet transparant en ondemocratisch hebben gehandeld rond het verlenen van de milieuvergunning. Deze suggestie is feitelijk onjuist. De vergunningverlening is in alle openheid tot stand gekomen. Op vele momenten is in de periode 2005-2007 overleg gevoerd met bewoners en belangengroepen. Elk besluit van gemeentebesturen en provincie is voorgelegd aan de gemeenteraden of provinciale staten. De verschillende momenten en besluiten worden in een overzicht op de diverse websites benoemd en toegelicht.

Daarnaast wordt in de uitzending meerdere keren gesteld dat de nieuwe milieuvergunning die Corus heeft gekregen, niet voldoet aan de Europese normen. Ook dat is feitelijk onjuist.

Betrokkenheid bij de uitzending
De betrokken overheden is gevraagd een reactie te geven op het proces van vergunningverlening. Er loopt echter een bezwaarprocedure bij de Raad van State tegen de vergunningverlening door de provincie. Omdat de overheid partij is past ons terughoudendheid.

Meer informatie

Meer informatie is ook te vinden op de website van de gemeente Beverwijk.

Informatie over de milieuvergunning Corus vindt u onder het Thema Milieu.