Ingezonden persbericht


Jeugdpoort zoekt oplossing voor machtsdilemma's in Jeugdbeleid

Met de maatregelen van minister Rouvoet zijn kinderen en hun ouders straks beter af.

Wat betekent het in de praktijk? Zijn de instrumenten toereikend? Hoe organiseer je dat? Nieuwe machtsdilemma 's lijken onvermijdelijk nu het zich laat aanzien dat burgemeesters en wethouders de verantwoordelijkheid krijgen knopen door te hakken. Was dit nodig? Hoe zit het met bevoegdheden en middelen? En wat is dan de taak, rol en functie van de Centra voor Jeugd en Gezin? Moet het werkveld niet de handschoen oppakken?

Nederland keldert op de ranglijst van landen waar het voor kinderen goed toeven is en de rechten van kinderen worden volgens de nieuwste cijfers niet nageleefd.

Rouvoet pleit voor meer kinderen maar het klimaat in Nederland werkt niet mee! De eerste bezuiniging voor de kinderopvang staat al weer voor de deur. Is het wijs beleid?

Tijdens de bijeenkomst van dinsdag 20 mei stelt Jeugdpoort machtsdilemma 's aan de orde in het licht van de plannen van het Programmaministerie. In een interview benoemt Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem kansen en valkuilen analoog aan zijn onderzoeksrapport over het onderwijs. Politici en professionals nemen het vervolgens tegen elkaar op in een Lagerhuisdebat. Het publiek zoekt mee naar oplossingen voor concrete cases. Wordt het straks echt beter? Hans Helgers (voorzitter Raad van Bestuur Stichting De Opbouw, oud-partijvoorzitter CDA en voormalig gevangenisdirecteur) en VVD woordvoerder 'Onderwijs en Jeugd' drs. Ineke Dezentjé Hamming nemen vanuit hun expertise ieder een eigen stelling in. Het debat wordt vervolgd met het publiek o.l.v. drs. Janke van der Zaag. Tijdens het tweede gedeelte van het debat zal prof.mr.drs. Mariëlle Bruning, hoogleraar Jeugdrecht aan de Universiteit Leiden de discussie aangaan met mr. Coskun Çörüz, CDA fractiewoordvoerder Integraal Veiligheidsbeleid en Jeugdbeleid. Daarna gaat het debat verder met het publiek. Ten slotte worden in de afronding de voornaamste oplossingen voor machtsdilemma's in Jeugdzorg en Jeugdbeleid uitgelicht en ter afweging meegegeven aan beleidsverantwoordelijken.

Jeugdpoort vindt plaats in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort op dinsdag 20 mei en is vrij toegankelijk voor leden van de (audio-visuele) pers. De aanvang is 19.00 uur.