Technische Universiteit Delft

Zwaartekracht
door M&C

Promotie van mw. S.A.E. Nooij: "Vestibular adaptation to an altered gravitational environment: Consequences for spatial orientation"

20 mei 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Drs. S.A.E. Nooij | doctorandus in de bewegingswetenschappen, Nederland
promotors | Prof.dr. W.J. Ockels (LR) en prof.dr. L. Young (MIT, USA)

Vestibular adaptation to an altered gravitational environment: Consequences for spatial orientation
De alomtegenwoordige zwaartekracht vorm een belangrijke referentie voor onze ruimtelijke oriëntatie. Veranderingen in het zwaartekrachtsniveau, zoals bijvoorbeeld de overgang naar gewichtsloosheid tijdens een ruimtevlucht, beïnvloeden onze ruimtelijke oriëntatie en vragen om aanpassingen in veel fysiologische processen waarin het evenwichtssysteem een rol speelt. Zolang deze aanpassing niet compleet is, kan dit gepaard gaan met bewegingsziekte (misselijkheid), visuele illusies en desoriëntatie. Deze `ruimteziekte' wordt ervaren door ongeveer de helft van alle astronauten tijdens de eerste dagen van hun ruimtevlucht. Interessant genoeg kunnen deze symptomen ook worden ervaren na langdurige blootstelling aan een hoger zwaartekrachtsniveau in een personen-centrifuge (>60 min. op een niveau van 3 keer de aardse zwaartekracht). En ook de gevoeligheid daarvoor correleert met die van ruimteziekte: astronauten die last hebben van ruimteziekte tijdens hun vlucht hebben ook last van deze symptomen na langdurig centrifugeren. Dit betekent dat deze symptomen niet veroorzaakt worden door gewichtsloosheid op zich, maar dat er een algemeen principe lijkt te bestaan voor aanpassing aan een ander zwaartekrachtsnieveau. In dit proefschrift wordt het paradigma van langdurig centrifugeren gebruikt om deze effecten verder te bestuderen en het onderliggende adaptatieproces te onderzoeken. De resultaten geven meer inzicht in waarom deze sympomen ontstaan en zijn relevant voor het toepassen van kunstmatige zwaartekracht tijdens bemande ruimtevluchten.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 24 april 2008