Gemeente Utrecht

Centraal Museum brengt focus in profilering en collectie

Het Centraal Museum werkt in de toekomst vanuit een driedeling in haar tentoonstellingen. Het eerste is Centraal Museum Utrecht, met geschiedenis van stad en regio Utrecht, beeldende kunst tot de tweede wereldoorlog en Dick Bruna. De tweede invalshoek is Centraal Museum City, waarin wordt gefocust op actuele beeldende kunst, inclusief mode, toegepaste kunst en vormgeving. De derde focus is Centraal Museum Rietveld, waarin de presentatie van de Rietveldcollectie centraal staat. Dit staat in het Museum Bedrijfsplan waar het college deze week mee heeft in gestemd.

Verder kent het museum na herschikking van posten en geschatte opbrengsten van subsidies in 2008 een geschat tekort van ¤ 200.000. Het voorstel is dit ttekort eenmalig af te dekken uit de concernbegroting van de gemeente. Aan de directeur a.i. is gevraagd om de huidige bedrijfsvoering verder in lijn te brengen met de voorstellen uit het Museum-Bedrijfsplan. Hij zal daarvoor ook een vergelijking met bedrijfsvoering van andere musea uitvoeren.

Doel is binnen de beschikbare middelen te komen tot een interne verbeterslag. Hiermee kunnen onder andere nieuwe maatregelen zoals de opening van het Rietveld informatiecentrum, het geven van interne trainingen en de voorgenomen aanpassingen van bewegwijzering in het museum worden uitgevoerd.

De werving en selectie van de nieuwe directeur wordt verder opgestart na bespreking van het Museum Bedrijfsplan in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling op 20 mei as..