Gemeente Barneveld


Permar-gemeenten maken afspraken over cliëntenparticipatie Wet Sociale Werkvoorziening

BARNEVELD, 6 mei 2008

De gemeenten Barneveld, Ede, Renkum, Scherpenzeel en Wageningen, die voor de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) samenwerken in de Gemeenschappelijke Regeling Permar WS, hebben afgesproken gezamenlijk een Wsw-raad in te stellen. Deze Wsw-raad maakt het mogelijk dat mensen met een indicatie voor de Wsw kunnen meepraten over het gemeentelijk beleid. Bij de voorbereidingen voor de Wsw-raad krijgt het Dagelijks Bestuur van Permar WS ondersteuning van het Programma Versterking CliëntenPositie (VCP).

Cliëntenparticipatie Wsw
De vernieuwde Wet sociale werkvoorziening is sinds 1 januari 2008 van kracht. De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen met een arbeidshandicap bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen. Hiervoor wordt de regie en sturing in handen van de gemeente gelegd en krijgen mensen met een arbeidshandicap zelf meer zeggenschap. Dat betekent onder meer dat er een vorm van cliëntenparticipatie moet komen. Het VCP voert het landelijke project Cliëntenparticipatie Wsw uit. Gemeenten en Wsw-gerechtigden krijgen daarin steun bij het ontwikkelen en uitvoeren van cliëntenparticipatie. Het project Cliëntenparticipatie Wsw wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Aanpak
Op 20 mei wordt bij Permar WS een informatie-bijeenkomst georganiseerd voor mensen met een Wsw-indicatie en hun wettelijk vertegenwoordigers. Tijdens deze bijeenkomst krijgt men informatie over het doel van de Wsw-raad en de volgende stappen in de voorbereiding. Belangstellenden kunnen zich vervolgens aanmelden voor workshops, die in het najaar worden georganiseerd door VCP. In de workshops leren kandidaten optreden als waardevolle gesprekspartner voor gemeenten op belangrijke onderwerpen als: arbeidsmarktbeleid, wachtlijstbeheer en het persoonsgebonden budget in de Wsw. Nadat de Wsw-raad is geïnstalleerd, zal het VCP nog coaching bieden op verschillende terreinen.

Het Dagelijks Bestuur van Permar WS heeft er veel vertrouwen in dat er eind dit jaar een volwaardige Wsw-raad is geïnstalleerd, die van grote waarde zal zijn voor de ontwikkeling van het Wsw-beleid in de regio. Mutatiedatum 07/05/2008