Gemeente Enkhuizen

Aquacultuur

Enkhuizen: totaalvisie herindeling Westfriesland boven incidentele oplossing

In overeenstemming met eerdere besluitvorming is het college van burgemeester en wethouders van Enkhuizen van mening dat er op korte termijn een totaalplan moet komen voor een gemeentelijke herindeling van West-Friesland. In de visie van Enkhuizen is er in de regio ruimte voor maximaal vier krachtige gemeenten. Om dit proces van de grond te krijgen dient het provinciebestuur de regierol op zich te nemen. Gelet op de geografische ligging en het verzorgingsgebied ziet het college een fusie van de huidige gemeenten Stede Broec, Andijk en Enkhuizen als de meest logische en de meest kansrijke. Omdat het college van B&W van Enkhuizen van mening is dat (hogere) overheden nu geen besluiten moeten nemen die toekomstige opties blokkeren, zal Enkhuizen een zienswijze indienen tegen de fusiebesluiten, genomen door de raden van Wervershoof, Andijk en Medemblik.
Een daartoe strekkend voorstel zal behandeld worden in een extra raadsvergadering van dinsdag 20 mei 2008.

Twee hoofdsporen
Door de jaren heen voert de gemeente Enkhuizen een consistent beleid waar het schaalvergroting betreft. Zowel in een individueel raadsbesluit, genomen in 2002, als in het meest recente coalitie-akkoord (Samen op koers) is opgenomen, dat de gemeente open staat om te fuseren met andere gemeenten. Omdat gemeenten er onderling niet uitkomen werd de provincie al eerder opgeroepen om haar verantwoordelijkheid in deze te nemen. Ook nu wordt weer een appèl op de provincie gedaan.

Al voorafgaande aan de Intentieverklaring tussen de gemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik werden door Enkhuizen in 2007 brieven geschreven naar de raad van Andijk. Deze brieven kenden twee hoofdsporen:

1. de overtuiging dat binnen enkele jaren, vrijwillig dan wel geïnitieerd door hogere overheden, een brede herindeling in West-Friesland zal gaan en zal moeten plaatsvinden;
2. het standpunt dat gelet op de geografische ligging en het gebruik van de aanwezige voorzieningen, voor oostelijk West-Friesland (als minimumoptie) een fusie tussen de huidige gemeenten Stede Broec, Andijk en Enkhuizen als de meest logische en de meest kansrijke wordt gezien.
Aan Andijk werd dan ook de suggestie gedaan om voor een samengaan met Enkhuizen te kiezen.

Voor oostelijk West-Friesland hangt ook het college van GS deze variant aan, getuige haar brief aan de raad van Andijk van 25 september 2007 waarin GS stellen dat zij, met het oog op een evenwichtige inrichting van deze regio, het samengaan van de gemeenten Andijk, Stede Broec en Enkhuizen willen stimuleren.

Om de eigen belangen ten aanzien van een herindeling voor (oostelijk) West-Friesland zeker te stelt het college van B&W van Enkhuizen aan de raad voor om tijdig gebruik te maken van de formele bevoegdheid om een zienswijze in te dienen bij de colleges van de WAM-gemeenten, tegen de besluiten tot vaststelling van een herindelingsontwerp. De raad neemt hierover een beslissing tijdens een ingelaste openbare raadsvergadering op 20 mei 2008.

Tekst raadsvoorstel........ download

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl