Gemeente Geldermalsen

Gevarieerde themabijeenkomst gemeenteraad

8 mei 2008

Dinsdag 20 mei 2008 om 20.00 uur is in het gemeentehuis van Geldermalsen

een gevarieerde themabijeenkomst, georganiseerd door de gemeenteraad.
De avond staat onder leiding van Wieneke Buurman, voorzitter van de commissie Bestuur & Middelen.

De maandelijkse themabijeenkomst van de gemeenteraad heeft dit keer een erg gevarieerde inhoud. Een drietal interessante onderwerpen wordt van een toelichting voorzien en daarna inhoudelijk met de gemeenteraad besproken. Zoals altijd krijgen aanwezige belangstellenden uitgebreid de gelegenheid aan de discussie deel te nemen.

Evaluatie pilotprojecten Burgerparticipatie
Drie pilotprojecten (Woningbouwproject De Garstkampen Beesd, invoering van het burgerpanel WMO en de toekomstgerichte brede discussie over wonen, welzijn, zorg en leefbaarheid WWZL) zijn inmiddels afgerond. Tijd om de balans op te maken en na te denken over het vervolg van burgerparticipatie in Geldermalsen.

Stand van zaken project Vraaggerichte Dienstverlening In maart van dit jaar heeft de gemeenteraad de gemeentelijke dienstverleningsvisie, het dienstverleningsconcept en het plan van aanpak 2008 vastgesteld. Waar staan we op dit moment, liggen we op koers, wat gaan de inwoners van onze gemeente daar straks als eerste allemaal van merken?

Project buurtbemiddeling
Een aantal inwoners van onze gemeente, waaronder het voormalige gemeenteraadslid Christophe Thole, heeft het initiatief genomen om te komen tot een project Buurtbemiddeling. Dit initiatief is inmiddels omarmd door het Lokaal Platform Vrijwilligerswerk, het Vrijwilligers Steunpunt Geldermalsen en Mozaïek Welzijnsdiensten. Buurtbemiddeling is het bespreken van conflicten tussen buren of personen uit een buurt of wijk, onder begeleiding van twee onafhankelijke, onpartijdige bemiddelaars. Buurtbemiddeling geeft buurtgenoten handvatten om over een conflict afspraken te maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Het draagt bij aan een verbeterde verstandhouding met de buren en dat is één van de belangrijkste doelstellingen van deze methode. Buurtbemiddeling past in de heersende opvatting dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, het is een vorm van sociaal investeren in een buurt. De bemiddelaars zijn vrijwilligers die speciaal opgeleid worden. De vrijwilligers worden ondersteund door een professionele coördinator.

De ervaringen elders in het land zijn heel goed. Volgens cijfers van gemeente, politie en woningcorporaties zijn er in Geldermalsen voldoende mogelijkheden om met buurtbemiddeling bij te dragen aan het oplossen van burenconflicten. Conflicten waarbij buurtbemiddeling een bruikbaar instrument kan zijn: bijvoorbeeld geluidoverlast, rommel of vuilnis bij of rond de woning, erfscheidingen, overhangende struiken en bomen, overlast door kinderen en vernielingen. De bedoeling van de bespreking van dit onderwerp is om af te tasten hoe de gemeenteraad hierover denkt en om gezamenlijk na te gaan welke rol de gemeente hierbij zou kunnen vervullen.

Meer lezen Themabijeenkomsten Raad