Universiteit van Amsterdam

Eerste Cola Debrot-lezing door schrijver en Nobelprijswinnaar Derek Walcott


Lezing Caraïbische letteren


dinsdag 20 mei, 20.00 uur
Dichter en toneelschrijver Derek Walcott, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 1992, houdt de eerste Cola Debrot-lezing, georganiseerd door de Werkgroep Caraïbische Letteren De lezing wordt ingeleid door prof. dr. Michiel van Kempen, hoogleraar West-Indische Letteren aan de UvA. Dr. Joyce Goggin, universitair hoofddocent Engelse literatuur aan de UvA, zit de bijeenkomst voor. Na afloop van de lezing zal Walcott signeren bij Athenaeum Boekhandel op het Spui.

Over de spreker

De Caraïbische schrijver Derek Walcott (1930) werd geboren in Castries, op het eiland St. Lucia. Hij studeerde aan het St. Mary's college en later aan het University College of the West Indies op Jamaica. In 1948 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, het begin van een groot poëzie-oeuvre. Daarnaast legde hij zich toe op het schrijven van toneelstukken. Na een studie drama in de Verenigde Staten richtte hij de Trinidad Theatre Workshop op. Sinds 1981 is hij verbonden aan de universiteit van Boston. In 1992 won hij de Nobelprijs voor Literatuur. Zowel Walcotts poëzie als zijn toneelstukken zijn sterk beïnvloed door zijn Caraïbische afkomst en het leven tussen twee culturen in. De volkscultuur en orale traditie van de eilanden spelen een grote rol in zijn werk. Ook beschrijft hij de geschiedenis, het landschap, het dagelijks leven en de multiculturaliteit van de Caraïben. Walcotts eigen gemengde afkomst (Afrikaans-Europees) speelt eveneens een belangrijke rol in zijn werk.

Het beroemdste werk van Walcott is het omvangrijke epos Omeros, dat bekend staat als een van de belangrijkste literaire werken uit de twintigste eeuw en wordt gezien als een Caraïbische herschrijving van Homeros' Ilias en Odyssee. In het epos worden zowel het koloniale verleden als het complexe heden van de eilanden onderzocht.

Over de Cola Debrot-Lezing

De Cola Debrot-Lezing is vernoemd naar de Antilliaanse dichter, romancier toneelschrijver en politicus Cola Debrot (1902-1981). Debrot werd geboren in Bonaire en groeide op in Curaçao. Hij studeerde rechten en medicijnen in Nederland en was vanaf 1950 actief op het gebied van de Antilliaanse politiek. Debrot wordt gezien als de eerste Nederlandstalige Antilliaanse romancier. Modern-klassiek is zijn novelle Mijn zuster de negerin (1935), waarin hij het voor die tijd onbespreekbare thema van een verhouding tussen zwart en blank bespreekt, plus dat van incestueuze gevoelens. In zijn verdere werk komen vaak de innerlijke contradicties naar voren die Debrot ervoer met betrekking tot onder andere ratio en geloof. Dood en leven, vertwijfeling en hoop, duister en licht kunnen in het werk van Debrot niet zonder elkaar. Als hommage aan Cola Debrot, aan wie de Antillen op het gebied van literatuur, cultuur en politiek veel te danken hebben, wordt op de Antillen jaarlijks de Debrot-prijs aan een verdienstelijke kunstenaar uitgereikt. Zijn Verzameld werk verscheen in 1985-1989.

De Werkgroep Caraïbische Letteren maakt deel uit van de Maatschappij der Nederlandse Letteren en is opgericht om de literatuur in alle talen van Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba beter voor het voetlicht te brengen. De lezing van Walcott is de eerste Cola Debrot-lezing. De Cola-Debrot-lezing zal tweejaarlijks plaatsvinden.

Deelname: ¤ 5,-. Aanmelding niett nodig.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.