FNV

8-5-2008 Gratis met de bus naar het eindexamen

Scholieren krijgen geen last van stakingen in het busvervoer tijdens de eindexamens. Op 20, 21 en 22 mei rijden bussen tijdens de spits wel, maar worden geen kaartjes gecontroleerd.

De bonden hebben dat bekend gemaakt na overleg met het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), FNV Jong en CNV Jongeren.

De bonden van FNV en CNV gaan op 20, 21 en 22 mei actie voeren. Maar ze hebben besloten om niet de gehele dag, maar alleen buiten de spitsuren te staken. Tijdens de spits zullen de bussen gewoon rijden en worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd.

Verder zijn de bonden van plan om, als werkgevers voor die tijd nog niet met een beter bod zijn gekomen, ook op 27, 28 en 29 mei op deze manier actie te voeren.

De bonden willen met hun acties niet meer overlast voor reizigers veroorzaken dan strikt noodzakelijk. Scholieren die eindexamen moeten doen en van de streekbus afhankelijk zijn om op school te komen, mogen al helemaal niet het slachtoffer van de acties worden.

In samenspraak met scholierenbelangenorganisatie LAKS, FNV Jong en CNV Jongeren is de oplossing gevonden van het staken buiten de spitsuren in de examenperiode. Zo kunnen scholieren toch met de bus naar hun examen.

Het conflict in het openbaar vervoer over een nieuwe cao duurt al enkele maanden. De bonden willen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, net als iedereen. Ook willen ze een betere betaling voor jonge chauffeurs.

Tijdens Koninginnedag en Hemelvaart werden ook al geen kaartjes gecontroleerd. Dat gebeurt opnieuw met Pinksteren, komende zondag en maandag. Als de werkgevers dan nog niet reageren, dan gaan de bonden op 14 en 15 mei de hele dag staken.