Technologie in de zorg: onderzoek, symposium, brief aan Klink

Enschede - De Universiteit Twente richt een onderzoekscentrum op voor het gebruik van technologie in de zorg. De start van het eHealth Research Center wordt gemarkeerd met een symposium op 20 mei tijdens de nationale week van de eHealth.

Innovaties op het gebied van eHealth kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een goede, betaalbare en toegankelijke zorg in Nederland. De vragen en behoeftes uit de praktijk zijn wetenschappelijk onderzocht, en de technologische oplossingen zijn klaar om toegepast te worden. Het nieuwe onderzoekscentrum van de UT (faculteit Gedragswetenschappen) wil daarom een brug slaan tussen wetenschap en praktijk.

Het symposium ('Supporting Health by Technology') laat zien hoe eHealth-toepassingen de kwaliteit van de zorg en de autonomie van patiënt en burger kunnen verbeteren. Sprekers zijn onder meer dr. Gunter Eysenbach van het Centre for Global e-Health Innovation (University of Toronto, Canada) en drs. Ellen Maat (programmadirecteur Innovatie en ICT van het ministerie van VWS). Organisatoren zijn het UT-onderzoeksinstituut IBR (Institute for Behavioural Research) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het symposium en de opening van het eHealth Research Center vinden plaats tijdens de eerste nationale week van de e-Health (15-22 mei). De Universiteit Twente, de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en de Nederlandse Vereniging voor eHealth (NVeH) bieden in deze week verschillende activiteiten en publicaties aan. In een brief aan minister Ab Klink van VWS vragen de drie organisaties bovendien om de voorwaarden voor intensiever gebruik van eHealth te verbeteren.