Finale Nederlandse Grondwetsquiz op 20 mei 2008

Wie weet het meest over de Nederlandse grondwet? Is dat een kamerlid, een politiek journalist of toch een gewone Nederlander?

Om deze vraag te beantwoorden, strijden 30 deelnemers tegen elkaar in de Nederlandse Grondwetsquiz, op dinsdag 20 mei in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. De quiz is een vervolg op de Grondwetsquiz die op 12 april in dertig regionale dagbladen verscheen. Ruim tweeduizend Nederlanders deden daaraan mee, ruim honderd van hen vulden de vijftien vragen foutloos in.

Tien winnende inzenders doen mee aan de finale in Den Haag. Zij strijden tegen tien parlementariƫrs en tien politiek journalisten. Deelnemers zijn onder meer Jan Schinkelshoek (CDA), Boris van der Ham (D66), Paul Kalma (PvdA), Cees van der Staaij (SGP), en verslaggevers van Trouw, NOS Radio, de Telegraaf, De Volkskrant en De Pers. In twee rondes testen zij hun kennis over zaken als de huidige en oude grondwetten, het staatsrecht en parlementaire geschiedenis. De winnaar van de finaleronde mag zich 'Grondwetskenner 2008 noemen'. Hij of zij krijgt een prijs uit handen van Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De jury wordt gevormd door Gerdi Verbeet (voorzitter Tweede Kamer), Hans Dijkstal (oud-fractievoorzitter van de VVD) en Wim Voermans (hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden). Tijdens het evenement houdt Dichter des Vaderslands Driek van Wissen een voordracht. De quiz wordt geleid door presentator Martijn de Greve.

Waarom een Grondwetsquiz? De Nederlandse Grondwet is niet onbemind, maar zij leeft niet echt bij het grote publiek. Weinig mensen hebben er een in huis, vrijwel niemand heeft de grondwet gelezen. Dat is jammer, vindt minister Ter Horst, want daardoor heeft onze grondwet niet de maatschappelijke betekenis die zij zou moeten hebben. De Nederlandse Grondwetsquiz wil de grondwet op een positieve manier onder de aandacht brengen van het publiek. Bovendien viert Nederland in 2008 de 25e verjaardag van de huidige Grondwet. Dat is een mooi moment om haar in het zonnetje te zetten.

De Nederlandse Grondwetsquiz staat open voor pers en publiek. Vooraf aanmelden is verplicht, het aantal plaatsen is beperkt. De organisatie van de quiz is in handen van Bureau FAQ in Tilburg, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Tijd:

Dinsdag 20 mei 16.00 -- 18.15 uur

Locatie:

Tweede Kamer in Den Haag (Oude Zaal, ingang Binnenhof)

Aanmelden:

bureau@faqcongressen.nl

Noot voor redacties (