UMC Utrecht


Teddyberen spreekuur in het WKZ

Op dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 mei is het `teddyberen spreekuur' in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), onderdeel van het UMC Utrecht. Ruim 600 kleuters van lokale basisscholen uit Utrecht en patiëntjes uit het WKZ kunnen op die dagen met hun teddybeer terecht in het Teddy Bear Hospital Utrecht. Daar treden 150 geneeskundestudenten op als dokters en doen hun best om de beren te onderzoeken en te behandelen. Het doel van dit project is kinderen o.a. een beter idee te geven van de activiteiten die zich in een ziekenhuis afspelen en het verminderen van angst die kinderen soms hebben voor ziekenhuizen, doktoren en het ziek-zijn. Daarbij worden de medische studenten getraind in de omgang met kinderen.

Alle kleuters komen met hun eigen teddybeer of knuffel naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waar het kindertheater is omgebouwd tot een klein ziekenhuisje met wachtkamers, spreekkamers en behandelkamers. Vanuit de wachtkamer worden de kleuters bij de dokter geroepen en gaan ze naar de behandelkamer waar de borstkas van de teddybeer wordt beluisterd, de bloeddruk wordt gemeten of de temperatuur wordt opgenomen. Er staat zelfs een simulatie-röntgenapparaat, waaruit prachtige platen rollen van beren met een gebroken arm of been. Door de kleuters in de rol van ouders te plaatsen, wordt gehoopt dat de kleuters inzien dat het handelen van dokters soms noodzakelijk is.

Het Teddy Bear Hospital is één van de projecten van het Utrechtse comité van de IFMSA-NL (International Federation of Medical Students Associations), een wereldwijde organisatie van geneeskundestudenten die actief is in meer dan 90 landen en zich bezighoudt met het promoten van `Global Health'.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Linda Minnen en Ilse van Wijk, tel. 088 7557483 (buiten kantoortijden via 088 7555555) press@umcutrecht.nl
woensdag 14 mei 2008