Gemeente Goes

Honderdste verjaardag mevrouw de Hond

Op dinsdag 20 mei 2008 wordt mevrouw Cornelia de Hond - van den Dorpel 100 jaar. Burgemeester drs. D.J. van der Zaag gaat haar op 20 mei om 10.00 uur feliciteren in Poelwijck, Slotstraat 26 in 's-Heer Arendskerke.

Mevrouw de Hond - van den Dorpel is geboren in het buurtschap de `Rietse Bussen' in Heinkenszand. Vroeger werkte ze mee op het land en hield ze regelmatig de koeienwacht. Ze heeft altijd in het ouderlijk huis gewoond, tot ze op 20 april 1933 trouwde met meneer de Hond. Samen gingen ze in 's-Heerenhoek wonen. Helaas is meneer de Hond in 1958 overleden.

In het begin van hun huwelijk hadden meneer en mevrouw de Hond een koperslagerij (loodgietersbedrijf) en een hoeden- en pettenzaak. Een aantal jaren daarna kochten zij een ijs- en frietwagen. Later werd de hoeden- en pettenzaak omgezet in een ijs- en frietzaak. Uiteindelijk ging één van haar zoons de frietzaak beheren. Daardoor had ze meer tijd voor het dameszangkoor en het folkloristische dansgezelschap. Ook ging mevrouw de Hond - van den Dorpel vele jaren op reis met de bejaardenbond.

Mevrouw de Hond - van den Dorpel heeft haar hele leven in kledendracht gelopen en doet dit nog steeds. Haar kledendracht en verhaal zijn te bewonderen in het onlangs verschenen boek `...En m'n zuster die heet Kee...' van Kees Slager en Ruben Riemens.