Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen pleit voor open en krachtig Nederland

20 mei 2008 | "Een krachtig en zelfverzekerd Nederland begint met actief internationaal optreden. We moeten niet doen alsof we de boze buitenwereld kunnen buitensluiten, maar oplossingen aandragen voor de wereldproblemen die ons raken." Dat zei minister Verhagen voor een gehoor van jonge ondernemers in Den Bosch.
Verhagen spreekt bij lancering Rent an Ambassador Verhagen spreekt jonge ondernemeners toe
Foto: Peter Böhme

In een toespraak over de gevolgen van de globalisering ter gelegenheid van de start van Rent-an-ambassador - een project om Nederlandse ambassadeurs met mensen in de samenleving in contact te brengen - benadrukte Verhagen (Buitenlandse Zaken) hoezeer Nederland is verweven met het buitenland. "We zijn ermee opgegroeid, we zijn ermee groot geworden. Het buitenland bepaalt mede of Nederland kan floreren of niet. We bewijzen onszelf geen dienst door de luiken dicht te gooien."

Verhagen hekelde partijen als de PVV, Trots op Nederland en de SP die wat betreft de negatieve gevolgen van de globalisering geen oplossingen of alternatieven bieden, maar alleen schijnzekerheden. "Prima om op de bres te springen voor het oer-Hollandse Sinterklaasfeest, maar het karakter van Nederland behouden gaat wel wat verder dan een handvol pepernoten en een wortel voor het paard."

Pal staan voor onze normen en waarden, voor onze veiligheid en welvaart vraagt een wereldwijd beleid, zo benadrukte de minister. Dat betekent opkomen voor mensenrechten, een Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen het terrorisme en ontwikkelingssamenwerking om de voedingsbodem voor geweld en migratie weg te nemen.

"Wilders heeft zijn mond vol van de gevaren van het islamitisch fundamentalisme, maar als we dan een verschil kunnen maken, als we kunnen bijdragen aan een operatie die onze eigen veiligheid ten goede komt, laat hij het afweten," zei Verhagen over de stem van de PVV tegen de voorzetting van missie van Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Verhagen waarschuwde dat globalisering geen proces is waaraan we ons kunnen onttrekken. "De toekomst van Nederland wordt voor een belangrijk deel buiten onze grenzen bepaald. Daarom werken we gestaag aan oplossingen voor de problemen die de globalisering met zich meebrengt. Een alternatief is er niet."

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Toespraak minister Verhagen

* Meer over Rent an Ambassador