Dierenbescherming: aantal zwerfkatten in asielen rijst de pan uit

20/05/2008 09:37

Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren

De Dierenbescherming maakt zich ernstig zorgen over de forse toename van het aantal zwerfkatten in de Nederlandse asielen. In 2007 moesten de honderd asielen 13% meer zwerfkatten onderdak verlenen dan in 2006. Waren het in 2006 nog 33.697 zwerfkatten die werden opgevangen, in 2007 waren het er 38.135. In totaal vonden vorig jaar 75.216 dieren een tijdelijk onderdak in de asielen, waarvan 22.372 honden en maar liefst 52.844 katten.

Deze cijfers maakt de Dierenbescherming vandaag bekend in het kader van de start van de landelijke campagne asieldieren "Ik zoek baas".

Omdat er een stijgende lijn is in het aantal op te vangen zwerfkatten luidt de Dierenbescherming vandaag de noodklok. Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming: 'De toename van het aantal zwerfkatten moet een halt toegeroepen worden. Dit kan door veel meer katten dan nu het geval is te chippen'. Nog geen kwart van de Nederlandse katten heeft een chip, waardoor het zeer moeilijk is een weggelopen of ontsnapte kat te herenigen met de eigenaar. 'Daarnaast moeten we veel meer aan geboortebeperking doen. Wij doen een dringend beroep op katteneigenaren om hun huisdier vooral te laten 'helpen''.

Smachten naar baasje

De Dierenbescherming benadrukt dat mensen geen huisdieren in een impuls moeten aanschaffen zonder dat men goed heeft nagedacht over de verantwoordelijkheid die het hebben van een huisdier met zich meebrengt. In de campagne 'Ik zoek baas' worden toekomstige huisdierbezitters opgeroepen om ook eens een kijkje bij een asiel te nemen omdat daar vele leuke en gezonde dieren, jong en oud, smachten naar een nieuwe baasje.

Jaarlijks worden duizenden honden en katten tijdelijk bij asielen ondergebracht. Asielen proberen in eerste instantie de eigenaar te achterhalen en dit lukte in 2007 bij 75% van de zwerfhonden en slechts bij 12% van de zwerfkatten. Van de dieren waarvan de eigenaar niet gevonden werd kwam 81% van de zwerfkatten en 85% van de zwerfhonden uiteindelijk bij een nieuwe baas terecht. Met deze plaatsingspercentages behoort Nederland wereldwijd tot de koplopers.

De dierenasielcampagne 'Ik zoek baas' die stilstaat bij het dierenwelzijn van huisdieren bestaat uit radio- en tv-spotjes op de landelijke zenders en posters. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is vandaag aanwezig bij de aftrap van de campagne





http://www.dierenbescherming.nl

http://www.dierenbescherming.nl