Gemeente Oldebroek


Inspraak Re-integratieverordening en Maatregelenverordening Wet werk en bijstand 2008


Vanaf januari 2004 is de Wet werk en bijstand (WWB) in werking getreden. Het gemeentelijk beleid als gevolg van de WWB is vastgelegd in verordeningen, waaronder de re-integratieverordening en maatregelenverordening. De Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2008 en Maatregelverordening Wet werk en bijstand 2008 zijn gewijzigd. Iedere inwoner of natuurlijke rechtspersoon in de gemeente Oldebroek die een belang heeft bij deze verordeningen, kan zijn of haar zienswijze kenbaar maken bij de gemeente.

De concepten van de verordeningen liggen tijdens openingstijden voor een ieder kosteloos ter inzage in het gemeentehuis in Oldebroek en in het dorpskantoor te Wezep. Tegen betaling van de kosten kan een afschrift van de concept verordeningen verkregen worden.

Nieuw re-integratiebeleid
In juni 2007 is door de gemeenteraad het nieuwe re-integratiebeleid ´Werk maken van Werk´ goedgekeurd. Uitgangspunten voor het nieuwe beleid zijn dat:
- iedere uitkeringsgerechtigde die daartoe in staat is een (tegen)prestatie levert. Het doel hiervan is de uitkeringsperiode zoveel mogelijk te bekorten;
- bij uitkeringsgerechtigden die vooralsnog niet kunnen uitstromen naar reguliere arbeid, door middel van activering (vrijwilligerswerk verrichten, deelnemen aan activiteiten in de wijk of buurt) wordt geprobeerd te voorkomen dat de kloof tussen mens en arbeid of mens en maatschappij onherstelbaar groot wordt;
- in principe iedereen die daarvoor in aanmerking komt een activerend aanbod wordt gedaan. Als gevolg van deze wijziging zijn de Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand 2004 en de Afstemmingsverordening Wet Werk en Bijstand 2004 aangepast aan het nieuwe beleid. ...

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2008 In de re-integratieverordening staat het beleid van de gemeente over haar re-integratietaak. De conceptverordening is aangepast aan het gewijzigde beleid en er is vastgelegd hoe de cliënten ondersteund kunnen worden bij de arbeidsinschakeling. Daarnaast is opgenomen hoe omgegaan wordt met het aanbieden van voorzieningen gericht op arbeidsinschakeling. Voorbeelden van voorzieningen zijn: leerwerkplekken, detacheringsbanen, loonkostensubsidies, scholing, sociale activering en zorg en hulpverlening.

Maatregelenverordening Wet werk en bijstand 2008 (voorheen Afstemmingsverordening) Het re-integratieaanbod heeft geen vrijblijvend karakter. Wanneer het college van burgemeester en wethouders vindt dat een cliënt zijn verplichtingen niet of onvoldoende nakomt, kan dit leiden tot een verlaging (afstemming) van de uitkering. Hiermee wordt ook bedoeld het onvoldoende meewerken aan een aangeboden re-integratietraject/-voorziening. Alleen wanneer iedere vorm van verwijtbaarheid ontbreekt, ziet het college af van zo´n verlaging. Dit is geregeld in de Maatregelenverordening.

U kunt uw zienswijze op de conceptverordeningen schriftelijk kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Dat kan tot uiterlijk 16 juni 2008. Ook kan de zienswijze mondeling naar voren worden gebracht op maandag 26 mei 2008 van 9.00 uur tot 12.00 uur en op vrijdag 6 juni 2008 van 13.00 uur tot 16:00 uur. Hiervoor dient u vooraf een afspraak te maken met mevrouw D. Mulderij van de afdeling Samenleving, telefoonnummer (0525) 638 235. Van elke mondelinge naar voren gebrachte zienswijze wordt een verslag opgemaakt.

Ook kunt u uw zienswijze kenbaar maken via de Adviesraad sociale voorzieningen. In de Adviesraad sociale voorzieningen hebben vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke instellingen en organisaties uit onze gemeente zitting, die het college van burgemeester en wethouders adviseren over het beleid op het terrein van de sociale voorzieningen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de secretaris van de adviesraad, de heer J.W. Blokdijk, Zuiderzeestraatweg 581-2, 8091 CR Wezep, telefoonnummer (038) 3762 541 of de voorzitter van de Adviesraad, de heer B. Greveling, telefoonnummer (038) 3769 278.