Gemeente Oldebroek


Tegemoetkoming vervoerskosten leerlingenvervoer



Het is mogelijk om voor ouder(s)/verzorger(s) van schoolgaande kinderen in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de vervoerskosten. Het gaat om een financiële tegemoetkoming of een tegemoetkoming in de vorm van aangepast vervoer. Als u voor 1 juni het aanvraagformulier vervoerskosten leerlingvervoer indient, dan wordt uw aanvraag meegenomen voor het schooljaar 2008 - 2009.

U komt mogelijk in aanmerking als uw kind een school voor basisonderwijs of een speciale school voor basisonderwijs (SBO) bezoekt en de afstand van de woning naar de school meer dan 4 kilometer bedraagt. Of als uw zoon of dochter een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs bezoekt en de afstand van de woning naar de school meer dan 2 kilometer bedraagt. Ook zijn er mogelijkheden als de leerling naar een reguliere basisschool of het voortgezet onderwijs gaat, maar door zijn of haar lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap niet zelfstandig kan reizen. U komt dan mogelijk ook in aanmerking voor een tegemoetkoming.

De tegemoetkoming bestaat uit een aantal soorten vergoedingen:
· De eerste is fietsvergoeding. Deze wordt aan leerlingen toegekend, die naar het oordeel van burgemeester en wethouders, gebruik kunnen maken van de fiets, eventueel onder begeleiding. Als de leerling jonger dan 9 jaar is komen de kosten van een begeleider ook in aanmerking voor een tegemoetkoming.
· De tweede is reiskostenvergoeding voor het openbaar vervoer. Deze wordt aan leerlingen toegekend, die naar het oordeel van burgemeester en wethouders, gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, eventueel onder begeleiding. Als de leerling jonger dan 9 jaar is komen de kosten van een begeleider ook in aanmerking voor een tegemoetkoming.
· Op aanvraag kunnen de ouder(s)/verzorger(s) ervoor kiezen om de leerling zelf met de auto te vervoeren. De vergoeding vindt plaats op basis van de kosten van het openbaar vervoer.
· Alleen wanneer de leerling door zijn of haar lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap geen gebruik kan maken van de fiets of het openbaar vervoer, óók niet onder begeleiding, kan er mogelijk een tegemoetkoming op basis van aangepast vervoer worden toegekend. Er moet wel een medische verklaring worden overlegd waaruit blijkt dat de leerling op geen andere wijze kan worden vervoerd.

Het college van burgemeester en wethouders beslist welke vorm van tegemoetkoming de leerling het meest gepast is.

Voor de volledige informatie verwijzen wij u naar het aanvraagformulier of naar onze website, www.oldebroek.nl. Op deze website kunt u het formulier downloaden of online invullen via het digitale loket.

Wanneer u een aanvraagformulier via de post wilt ontvangen of voor andere vragen kunt u contact opnemen met de heer Hordijk van de afdeling Samenleving. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (0525) 638200.