Openbaar Ministerie

Geen aanwijzingen voor strafbaar handelen bij REC Zoetermeer

Den Haag, 19 mei 2008

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een oriënterend strafrechtelijk onderzoek, naar aanleiding van aangiften tegen en klachten over Stichting ZorgRing/REC Zoetermeer (REC), afgesloten.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van 3 aangiften en 6 klachten over het REC. Eén aangifte betrof een aangifte van diefstal in het REC. Onderzoek heeft niet kunnen leiden tot het achterhalen van een dader. De andere aangiften en klachten die zijn gedaan betreffen voornamelijk klachten over verzorging en behandeling van bewoners.

Met betrekking tot bijna alle klachten hebben belanghebbenden zich ook gewend tot de daarvoor in aanmerking komende instanties: de klachtencommissie van het REC, de Inspectie voor de Volksgezondheid en het Medisch Tuchtcollege. Deze instanties hebben reeds uitspraak gedaan. Het OM heeft ook deze uitspraken in haar onderzoek betrokken.

Het Openbaar Ministerie stelt voorop dat in geval er sprake is van vermeende medische fouten, het Medisch Tuchtcollege de eerste aangewezen instantie is daarnaar onderzoek te doen en daarover een oordeel te vellen.

Een mogelijk medische fout levert slechts een strafbaar feit op, in het geval er duidelijk sprake is van opzettelijk of verwijtbaar onzorgvuldig handelen dan wel nalaten.

Hoewel het OM in enkele gevallen de mening van klagers deelt dat door medewerkers van het REC mogelijk anders gehandeld had moeten en kunnen worden, leidt dit niet tot enig strafbaar handelen. Immers van enige opzet aan de kant van de medewerker(s) is niet gebleken.

Nu het onderzoek geen aanwijzingen van strafbaar handelen heeft opgeleverd, zal er geen nader strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie plaatsvinden.