Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave zondag 18 mei

* OVERVAL OP TABAKSWINKEL; GETUIGENOPROEP

VLAARDINGEN- De politie onderzoekt een overval op een tabakswinkel aan de Dirk de Derdelaan waarbij de 62-jarig eigenaar gewond raakte. Onverminderd wordt door het Rotterdamse korps geïnvesteerd om de bestrijding van roofovervallen tegen te gaan en de verdachten te arresteren. Zowel door de Bovenregionale Recherche als ook door opsporingsteams in de diverse districten en Pagang, het speciale team van de politie dat zich bezig houdt met misdrijven gepleegd door verdachten van Antilliaanse afkomst, wordt gewerkt om deze vorm van misdaad te bestrijden. Door deze aanpak zijn in de afgelopen maanden in totaal 87 arrestaties verricht. Zaterdagmiddag rond half drie raakte de 62-jarige Vlaardingse eigenaar zwaar gewond toen hij door drie overvallers werd neergestoken. Het drietal ging er vervolgens zonder buit vandoor. De overvallers drongen de winkel binnen en waren allen in het zwart gekleed. Zij droegen allemaal een capuchon over hun hoofd. Gewapend met een vuurwapen en een mes bedreigden zij de eigenaar en een 58-jarige medewerkster. De vrouw zag kans om de winkel uit te rennen en alarm te slaan. Direct werd de politie gealarmeerd. Het drietal stak zonder directe aanleiding, de man in zijn zij. Het slachtoffer is overgebracht naar het Ersamus MC waar hij direct is geopereerd. Zijn toestand is stabiel. Door de gealarmeerde politieagenten werd direct in de omgeving een zoekactie gehouden naar het drietal waarvan er twee op en fiets en één lopend vertrokken. Helaas zonder resultaat. Door de Forensische Opsporing is een uitgebreid sporenonderzoek verricht en in de loop van zondag wordt een buurtonderzoek gehouden. Mocht u over informatie beschikken die betrekking heeft op deze overval of getuige zijn geweest van dit misdrijf en nog niet door de politie zijn benaderd belt u dan met telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Samen met u kunnen we deze vorm van criminaliteit bestrijden.


* VROUW BEROOFD VAN OPBRENGST; GETUIGENOPROEP

ROTTERDAM - De politie van district Rotterdam-West stelt een uitgebreid onderzoek in naar de beroving van een 46-jarige Rotterdamse. De vrouw is in de nacht van zaterdag op zondag rond kwart voor één op de Van Lennepstraat beroofd van haar tas met daarin de opbrengst van haar snackbar. Het slachtoffer verliet rond twaalf uur de snackbar aan de Van Lennepstraat en sloot het pand af. Vervolgens liep zij naar een vuilniscontainer om een zak weg te gooien. Deze container staat eveneens aan de Van Lennepstraat. Op dat moment werd zij onder bedreiging van een vuurwapen door een man gedwongen haar tas af te geven. Na een korte vechtpartij ging de overvaller er met de tas vandoor in de richting van de Spartastraat. Hierop waarschuwde zij de politie.


* GETUIGENOPROEP
ROTTERDAM - Het signalement van de verdachte is: een manspersoon met een Antilliaanse of Surinaams accent. Hij was gekleed in een blauwe jas met witte letters op de achterkant en droeg een blauw gekleurde pet. Als u weet wie deze man is of als u getuige bent geweest neemt u dan contact op met telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.


* POGING OVERVAL OP METAALHANDEL
ROTTERDAM - Tevens onderzoekt de politie een poging overval op een metaalhandel aan de Aelbrechtskade. Hier werd zaterdagmorgen rond kwart voor tien de 46-jarige eigenaar en een bezoeker door twee mannen met een vuurwapen bedreigd. De overvaller ging er vervolgens zonder buit vandoor. Het signalement van de beide verdachten luidt:
Twee gekleurde mannen in de leeftijd tussen de 20 en 25 jaar oud. Lengte tussen de 1.75 en 1.80, beiden hadden kroes haar. Eén droeg een lange beige jas en een donkere joggingbroek de andere droeg een donkere jas, een zwart sjaal en een blauw-zwarte joggingroek. Mocht u getuige zijn geweest van deze overval of weten wie deze twee mannen zijn belt u dan met de politie via 0900-8844. Het is van groot belang dat u zodra u iets verdachts ziet met de politie belt. Alleen samen kunnen we het veiliger maken.


* DIEF AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Politieagenten van district Feijenoord-Ridderster hielden zaterdagavond een 40-jarige Rotterdammer aan die een greep uit de kassa van een horecagelegenheid aan de Slaghekstraat pleegde. Een 42-jarge handlanger van de verdachte, die de aanhouding probeerde te voorkomen, is eveneens aangehouden. Beide verdachten zijn ingesloten. Een nader onderzoek volgt.


* INBREKER BREEKT BEEN TIJDENS VLUCHT
BARENDRECHT - Een 27-jarige Rotterdamse inbreker brak in de nacht van zaterdag op zondag tijdens een vluchtpoging zijn been. Een 32-jarige Barendrechter kwam in de nacht van zaterdag op zondag rond kwart voor drie thuis in zijn woning aan de Vrijenbruglaan. Bij aankomst zag hij dat er verlichting brandde in zijn woning. De man waarschuwde de politie en ging zijn woning binnen. Hij hoorde dat de inbrekers zich op de eerste verdieping bevonden en rende naar boven. De inbrekers bedachten zich geen moment en sprongen beiden uit het badkamerraam de tuin in. Hierbij brak de 27-jarige man zijn been. Zijn handlanger zag wel kans om weg te komen. Een nader onderzoek is ingesteld.


* ONDERZOEK NAAR STRAATROVEN; GETUIGENOPROEP

RIDDERKERK / BARENDRECHT - De politie onderzoekt twee straatroven die in de nacht van zaterdag op zondag op de Da Costalaan en de Binnenlandse Baan hebben plaatsgevonden. Een 18-jarige Ridderkerker werd rond kwart over twee toen hij, op de fiets, op weg was naar zijn woning door vier mannen in een auto beroofd van zijn portemonnee en telefoon. Het slachtoffer werd op de hoek van de Da Costalaan/ Starringlaan door de bestuurder van de auto gedwongen te stoppen waarna hij onder bedreiging van een mes zijn spullen moest afgeven. De overvallers waren donker getinte mannen en droegen jassen met capuchons en bontkragen. Kort daarvoor kreeg de politie een melding dat een 17- jarige Barendrechts meisje met haar 18-jarige vriendje, eveneens beiden op de fiets, op de Binnenlandse Baan op soortgelijke wijze waren beroofd. Het tweetal fietste rond twee uur over de Binnenlandse Baan toen zij werden ingehaald door een auto met daarin 4 mannen. Direct nadat de auto het tweetal passeerde stapte één van de inzittende uit en beval de slachtoffers te stoppen. Hierna stapten nog twee mannen uit en bedreigden de jongen en het meisje met messen. Zij moesten hun tassen en mobiele telefoons afgeven. Voordat de berovers vertrokken staken zij de banden van de fietsen van de slachtoffers lek. Het signalement van deze mannen komt overeen met die uit Ridderkerk. De politie is opzoek naar getuigen die deze straatroven gezien hebben of naar personen die weet wie deze straatroven pleegt. Als u informatie heeft belt u dan met de recherche van district Zuid via telefoonnummer 0900-8844. Soms is het moeilijk of niet mogelijk om persoonlijk te bellen, bel dan anoniem via 0800-7000.


* STRAATROVERS OP HETERDAAD AANGEHOUDEN
HOOGVLIET - Aan de hand van een goed signalement hield de politie in de nacht van zaterdag op zondag 5 straatrovers aan. Rond half drie werd een 16-jarige Rotterdamse jongen, onder bedreiging van een vuurwapen, van zijn portemonnee en telefoon beroofd. De beroving vond plaats in de omgeving van metro Hoogvliet. Direct werd door politieagenten met het opgegeven signalement in de hand een onderzoek ingesteld in de buurt. Dit leverde de vijf verdachten op die zich ophielden op het Joop Westerweelpad. De vijf verdachten zijn aangehouden. Tijdens hun fouillering werd de portemonnee, de telefoon en het alarmpistool bij de verdachten aangetroffen. Ze zijn allen ingesloten.


* HOOGZWANGER MEISJE AANGEREDEN; AUTOMOBILIST ERVANDOOR

SPIJKENISSE - Een 16-jarig, hoogzwanger meisje, is in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade aangereden door een nog onbekende automobilist. Het meisje liep rond tien voor vijf op de stoep ter hoogte van een discotheek toen een automobilist met zijn auto plotseling de stoep opreed. Hierbij raakte hij het slachtoffer. Zij werd direct overgebracht naar het Erasmus MC waar bleek dat met moeder en het ongeboren kindje alles goed was. De auto van de is voor nader onderzoek in beslag genomen. De recherche van district De Eilanden heeft een nader onderzoek ingesteld naar de identiteit van de bestuurder.


* VERDACHTE MELDT ZICH
(ZIE EERDER PERSBERICHT D.D. 18 MEI 2008)
SPIJKENISSE - De 19-jarige inwoner uit Spijkenisse die in de afgelopen nacht een hoogzwanger meisje op de Noordkade aanreed heeft zich rond half drie zondagmiddag op het politiebureau gemeld. De man is ingesloten voor nader verhoor.


* BRAND IN KELDERBOX VAN FLAT
ROTTERDAM - In de kelderbox van een flat aan de Oldegaarde brak in de nacht van zaterdag op zondag rond vijf uur brand uit. Doordat een matras vlam vatte ontwikkelde zich een enorme hoeveelheid rook die het trappenhuis introk. Uit voorzorg zijn de bewoners van de flat, een kleine honderd, tijdelijk opgevangen in het verzorgingstehuis Slingedael. Niemand raakte gewond. Nadat de brandweer de brand had geblust en het trappenhuis had doorlucht konden de bewoners rond half zeven huiswaarts. Door de brand raakte en deel van het riool onbruikbaar. Door experts zijn in de loop van zondag de herstelwerkzaamheden begonnen.

Uitgave zaterdag 17 mei

* TWEE AANHOUDINGEN NA SCHIETPARTIJ FRANSELAAN

(VERVOLG OP EERDER VERSPREID BERICHT)
ROTTERDAM-WEST - De politie onderzoekt de toedracht van een schietpartij aan de Franselaan waarbij een 30-jarige man uit Rotterdam dodelijk gewond is geraakt. Donderdag en vrijdag zijn twee verdachten aangehouden. In de nacht van donderdag 1 mei op vrijdag 2 mei 2008 kreeg de politie om half twee de melding van een vechtpartij bij een café. Terplekke bleek het te gaan om een schietpartij in een café. Kort daarop heeft de politie twee mannen en twee vrouwen aangehouden. Deze verdachten zijn in de dagen daarop in vrijheid gesteld. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het Erasmus MC gebracht. Daar overleed hij enkele uren later aan zijn verwondingen. Donderdagavond 15 mei heeft de politie een vijfde verdachte aangehouden in deze zaak. Rond half tien 's avonds arresteerde agenten op straat een 28-jarige man uit Schiedam. Hij is door het Arrestatieteam aangehouden op de Marathonweg in Vlaardingen. De dag daarop, vrijdag de 16e, heeft een zesde verdachte zich onder druk van de politie zich gemeld op een politiebureau in het centrum van de stad. Het gaat om een 29-jarige uit Schiedam. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.


* VIER JONGEREN AANGEHOUDEN VOOR VERNIELING

SCHIEBROEK - Politieagenten hielden vrijdagmiddag op de Larikslaan vier jongeren afkomstig uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel aan die een abri hadden vernield. Het viertal, in leeftijd variërend tussen de 13 en 16 jaar oud had rond half één de binnenzijde van de abri kapot geschopt en de verlichting aan de buitenkant vernield. Ook werd er een reclameposter weggenomen. De vier jongens, die nog in de tram zaten waarop ze aan het wachten waren, zijn aangehouden. De trambestuurster hield de deuren dicht zodat de jongens er niet vandoor konden gaan en leverde hen over aan de gealarmeerde politie. Een 15-jarige vriend van de vernielers vond het nodig om de bestuurster vervolgens woordelijk te bedreigen met de dood. Hiervoor is hij aangehouden en ingesloten. De ouders van de verdachten zijn allen in kennis gesteld van de aanhouding van hun zonen. Het tegen gaan en de bestrijding van vernieling heeft voor de politie en gemeenten een hoge prioriteit. Nadat verdachten zijn veroordeeld wordt direct een vervolgtraject ingezet waarbij de schade op hen wordt verhaald.


* VERHAAL HALEN MET VUURWAPEN; DRIE VERDACHTEN AANGEHOUDEN

VLAARDINGEN - Drie jongens van 16, 17 en 18 jaar oud zijn vrijdagmiddag aangehouden nadat ze bij de eigenaar van een fietsenwinkel aan de Van Hogendorplaan verhaal gingen halen. Rond half vier stapte het drietal de winkel binnen en bedreigde de winkelier met een vuurwapen. De jongelui waren blijkbaar niet tevreden over een reparatie. Het drietal verliet daarna de zaak. Direct werd de politie gealarmeerd die een onderzoek in stelde. Aan de hand van de adresgegevens werd een onderzoek ingesteld in een woning aan de Van der Spiegelstraat. Hier werden de 16 en 17- jarige jongens aangehouden. Na onderzoek in de woning werd een luchtbuks aangetroffen. Dit was echter niet het vuurwapen waarmee was gedreigd. Het tweetal werd ingesloten en verhoord. Al snel bleek dat de 18-jarige broer van de 16-jarige knaap de winkelier had bedreigd en het vuurwapen op het dak van de woning had gegooid. In de woning aan de Van der Spiegelstraat is vervolgens de 18-jarige jongen aangehouden. Door een politieagent, met behulp van een ladderwagen van de brandweer, is het vuurwapen van het dak gehaald en in beslag genomen. Alle drie de jongens zijn ingesloten.


* ELF JONGENS AANGEHOUDEN VOOR VERNIELING AUTO'S

RIDDERKERK - Naar aanleiding van een melding dat een flink aantal auto's vernield werd in de omgeving van de Kesperweg is vrijdagavond een groep van elf jongeren, allen afkomstig uit Ridderkerk, aangehouden. Rond tien uur werd op de Baron Mackaystraat de groep van elf jongens, in leeftijd variërende tussen de 14 en de 17 jaar oud, aangetroffen. Al snel bleek deze groep verantwoordelijk voor de vernielde auto's. Zij zijn door de politieagenten aangehouden en overgebracht naar een politiebureau voor nader verhoor. Uit de verhoren bleek dat twee 15-jarige jongens daadwerkelijk de vernielingen aan de auto's hadden gepleegd. Zij zijn ingesloten de overige verdachten zijn na verhoor heengezonden. Alle ouders van de verdachten zijn in kennis gesteld. In de loop van de zaterdag worden alle eigenaren van de vernielde auto's benaderd voor het doen van aangifte. Van diverse auto's zijn de spiegels vernield. De benadeelden kunnen de ontstane schade op de verdachten, als zij zijn veroordeeld, verhalen.

Getuigenoproep
Als u getuige bent geweest van deze vernielingen of van andere vernielingen belt u dan altijd met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Uw melding kan voorkomen dat er meerdere vernielingen plaatsvinden en dat het slachtoffer zijn schade vergoed krijgt.


* DRIE VUURWAPENS EN TWEE MESSEN IN BESLAG GENOMEN

ROTTERDAM - Tijdens een controle van een 30-jarige automobilist uit Vlaardingen die in de nacht van vrijdag op zaterdag over de Maeterlinckweg reed, zijn drie vuurwapens en twee messen in beslag genomen. Rond half drie controleerden politieagenten de verdachte waarbij één vuurwapen in de auto werd gezien. Direct hierop werd met behulp van BTGV (BenaderingsTechniekGevaarlijkeVerdachten) de verdachte uit de auto gehaald. Nadat hij was aangehouden troffen de politieagenten behalve het pistool twee luchtdruk wapens en twee messen aan. Alle wapens zijn in beslag genomen en de verdachte is ingesloten.


* VROUW IN WONING OVERVALLEN; GETUIGENOPROEP

ROTTERDAM - Een 72-jarige Rotterdamse is in de nacht van zaterdag op zondag het slachtoffer geworden van een overval in haar woning. De vrouw lag rond half één te slapen toen vermoedelijk drie mannen haar woning binnendrongen. De vrouw werd door hen vastgepakt waarna zij begon te gillen. Hierop verliet het drietal de woning. Het slachtoffer belde vervolgens direct de politie die een onderzoek startte. Door de Forensische Opsporing is een nader sporenonderzoek verricht. Mocht u getuige zijn geweest van deze brute overval of misschien al eerder verdachte personen in of rond de portiekwoning hebben gezien neemt u dan contact op met de recherche van district Zuid via telefoonnummer 0900-8844. U kunt ook anoniem bellen via 0800-7000.