Gemeente Venlo


Venlo centrumrol bij aanpak kindermishandeling

20-5-2008

De gemeente Venlo is één van de 35 centrumgemeenten die een coördinerende rol vervullen bij de invoering van een regionale sluitende aanpak voor kindermishandeling. Venlo is hiervoor aangewezen door minster Rouvoet van Jeugd en Gezin.

In juli 2007 heeft minister Rouvoet het Actieplan Aanpak Kindermishandeling Kinderen Veilig Thuis gepresenteerd. Doel van dit plan is het terugdringen van kindermishandeling door middel van een gezamenlijke aanpak van gemeenten, provincies, rijk en professionele instellingen. Samen wordt gewerkt aan het voorkómen van kindermishandeling, het bevorderen van signalering van kindermishandeling, het stoppen van de mishandeling en het op gang brengen van hulp en bescherming. De aanpak van de Reflectie en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling (RAAK) vormt hiervoor de basis.

De belangrijkste ingrediënten van de RAAK-aanpak zijn een gezamenlijke regionale meldcode en gezamenlijke deskundigheidsbevordering op het gebied van signaleren, gestructureerd beslissen en professioneel handelen bij (vermoedens van) kindermishandeling.

De invoering van de RAAK-aanpak verloopt via 35 centrumgemeenten, waarvan Venlo er één is. Venlo voert voor de regio Noord- en Midden Limburg de regie. Dit doet zij onder meer door:
-het realiseren van sluitende afspraken tussen de lokale en regionale partners rondom de aanpak van kindermishandeling; en
-het actief aanbieden van training en scholing en het motiveren van de partners om hun deskundigheid te bevorderen.

Kindermishandeling is een urgent maatschappelijk probleem. Volgens recente onderzoeken zijn jaarlijks meer dan 100.000 kinderen slachtoffer van mishandeling, aldus wethouder zorg en welzijn Jan Lamers. Dit is een schokkend hoog aantal, waar dringend iets aan gedaan moet worden.

Om haar regierol te kunnen vervullen, stelt de gemeente Venlo een regiocoördinator aan. Deze coördinator ondersteunt de gehele regio bij de invoering van de RAAK-aanpak. Daarvoor stelt hij, samen met alle betrokkenen, een regioplan sluitende aanpak kindermishandeling op. Hierin staat welke partijen wat gaan doen om een sluitende aanpak te garanderen.

Naast deze regionale aanpak zijn er ook landelijke acties, zoals het Landelijk Actieprogramma Aanpak Kindermishandeling en het programma Beter Beschermd van het ministerie voor Jeugd en Gezin. De verschillende aanpakken samen realiseren een integrale aanpak van kindermishandeling.