Gemeente Groningen


dinsdag 20 mei 2008:
Minder voortijdig schoolverlaters in Groningen

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (onderwijs) heeft maandag 19 mei een bezoek gebracht aan de stad Groningen. Haar bezoek stond volledig in het teken van het terugdringen van schooluitval. Zij heeft het Convenant II Voortijdig Schoolverlaten (VSV) ondertekend. Hierin staan afspraken met scholen, gemeenten en RMC-regio's om het aantal nieuwe schooluitvallers de komende vier jaar met 40% terug te dringen. Voor elke schooluitvaller minder ontvangt de school een bedrag van het ministerie van EUR 2.000,-

Naast staatssecretaris Van Bijsterveldt is het Convenant II ondertekend door vertegenwoordigers uit de drie Groningse RMC-regio's. Voor de regio Centraal en West tekenden Wethouder José van Schie (gemeente Groningen) en de heer Wout van den Bor (AOC Terra). Voor de regio Oost tekenden Wethouder Klaas Steenhuis (Veendam) en de heer Wim van de Pol (Noorderpoort College). En tot slot tekenden voor de regio Noord Wethouder Thea van der Veen (Delfzijl) en de heer Jakob Roffel (RSNOG).

De gemeente Groningen is contactgemeente van het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Centraal en Westelijk Groningen. In november 2006 heeft zij met het Ministerie van OCW een convenant afgesloten om het aantal voortijdig schoolverlaters in deze regio met 225 te verminderen. Op 1 februari 2008 liep dit eerste convenant af en was de doelstelling ruimschoots gehaald: in totaal 551 voortijdig schoolverlaters minder, het dubbele van het streefgetal van 225. Het succes van convenant I is een stap in de richting van de landelijke doelstelling om 50% minder schoolverlaters te realiseren in 2010. In 2006/2007 deden landelijk 14 RMC-regio's mee aan het convenant I. Voor de periode 2008-2011 streeft het Ministerie van OCW er naar met alle 39 RMC-regio's het Convenant II af te sluiten.

Voortijdig schoolverlaten komt het meeste voor in het MBO. Het voorkómen van schooluitval begint bij het vroegtijdig melden door scholen. De afstemming tussen onderwijsinstellingen en het RMC is in de regio Centraal en Westelijk Groningen sterk verbeterd en de RMC-trajectbegeleiders grijpen eerder in. Een speciaal ontwikkelde website maakt het melden van verzuim en voortijdig schoolverlaten eenvoudig en efficiënt. Vanaf 1 januari 2007 is het mogelijk op landelijk niveau gemeentelijke en IB-Groep gegevens uit te wisselen. Er zijn daarnaast specifieke afspraken gemaakt en projecten gestart met de ROC's in de regio. Daarnaast heeft de gemeente Groningen samen met haar partners projecten ontwikkeld, zoals het `Preventieproject' en het project `De Brug tussen vmbo en mbo'. Het `Preventieproject' richt zich op het voorkomen van schooluitval bij de overgang van vmbo naar mbo. In het project `De Brug tussen vmbo en mbo' worden vmbo-leerlingen in het jaar voorafgaand aan hun overstap naar het mbo intensief begeleid door een personal coach. Deze intensieve begeleiding loopt tot en met december van het jaar waarin de jongere aan de vervolgopleiding begint. Daarnaast houden RMC preventiemedewerkers op een aantal scholen regelmatig spreekuur. Goede voorlichting, snel ingrijpen en persoonlijke coaching zijn de juiste ingrediënten om schooluitval te voorkomen en jongeren aan een startkwalificatie te helpen. Dat laatste is de voorwaarde om een plaats op de arbeidsmarkt te verwerven.