Bond tegen het Vloeken

Vloekmonitor 2007: Minder grove taal bij publieke omroep

Opnieuw toename vloeken op tv

Ruwe taal op televisie is voor het vierde jaar op rij toegenomen. Positief is dat er op de publieke omroep minder grove taal werd gebezigd dan in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit de resultaten van de Vloekmonitor 2007, een onderzoek naar grove taal op tv, dat TNS NIPO uitvoerde in opdracht van de Bond tegen het vloeken.

In 2007 waren er per week gemiddeld 2.327 grove woorden te beluisteren op de Nederlandse buis. De toename van grove taal op tv in 2007 (8%) is daarmee minder groot dan in het voorgaande jaar (13%). Ten opzichte van 2003, het eerste jaar waarin de monitor werd uitgevoerd, is er sprake van een toename van maar liefst 44%.
Meer grove taal ondanks ergernis kijkers
Dit terwijl driekwart (74%) van de Nederlanders wil dat grove taal op tv wordt teruggedrongen (Vloeken in Nederland TNS NIPO 2007). De Bond ziet in de resultaten dan ook aanleiding tot een dringend appel op de omroepen. Zeven op de tien Nederlanders vinden dat omroepen vrijwillig een code moeten opstellen ten aanzien van vloeken en ander grof taalgebruik (Vloeken in Nederland 2007).

Commerciëlen scoren fors hoger dan publieken
Het aantal grove taaluitingen bij de publieke zenders is gedaald (met 21%) en is bij de commerciële zenders opnieuw gestegen (met 4%). Dat neemt niet weg dat de publieke omroep BNN (gem. 7,4 grove woorden per uur) met kop en schouders de lijst blijft aanvoeren van zenders waarop de meeste grove taal wordt gebezigd. Bij BNN wordt minder gevloekt*, maar meer andere grove taal geuit.

Dan volgen de commerciëlen Comedy Central (opvolger van The Box) en Veronica met een score van resp. gemiddeld 4,8 en 3,7 ruwe woorden per uur. Ook VARA (2,5) en KRO (2,3) scoren relatief hoog. Opvallend is dat VPRO (3,3 naar 1,2), VARA (4,3 naar 2,5) en NPS (2,5 naar 1,1) substantieel lager uitkomen op de lijst dan vorig jaar. Ruim onder het gemiddelde scoren de publieken EO, MAX, TELEAC/NOT, NOS en de commerciëlen SBS6, RTL8, RTL7 en JETIX.
South Park, Jensen! en ONM
De animatieserie South Park, uitgezonden door Comedy Central, is met ruime voorsprong (51 vloeken in de drie meetweken) koploper in de lijst met programmas waarin het meest wordt gevloekt. Dan volgen de RTL-talkshow Jensen! (die overigens lager scoort dan vorig jaar) en de BNN-soap Onderweg naar Morgen. Hoog scoren ook de realityseries zoals Joling & Gordon over de vloer en De Gouden Kooi.Soort grove taal en soort programmas

Ruim tweederde deel van de grove taal op tv bestaat uit scheldwoorden (38%) en schuttingwoorden (31%). Eén op de vijf grove taaluitingen is een vloek. In resp. series en films en documentaires wordt veruit het meest gevloekt en gescholden. Reclame is uit de top drie verdwenen. Vloeken in talkshows en soaps lijkt toe te nemen.
*N.B.: In het rapport wordt een onderverdeling gemaakt in diverse categorieën grove taal.
Het rapport legt een focus op het vloeken, gedefinieerd als het misbruik van de naam van God of Jezus.


---

---

Het complete onderzoeksrapport kunt u vinden onder Downloads. Graag geven wij u meer info. U kunt contact opnemen met Peter Smit (voorlichter) of Rijk van de Poll (directeur), tel: 0318 512002, e-mail: info@bondtegenvloeken.nl

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl