Stadsdeel Amsterdam Centrum


Amsterdam evenementenstad 2008

20 mei 2008

Amsterdam is maandag gekroond tot evenementenstad van het jaar 2008. De hoofdstad kreeg de prijs bij de uitreiking van de Nationale Evenementenprijzen in Utrecht. Stadsdeelvoorzitter Els Iping nam de prijs maandag 19 mei in ontvangst. Stadsdeel Centrum is gastheer van de meeste evenementen in Amsterdam. In 2007 waren er in de binnenstad 140 evenementen, waarvan 11 met meer dan 2000 bezoekers. Jarenlang was Rotterdam de beste evenementenstad, maar de jury heeft de prijs dit jaar aan Amsterdam toegekend vanwege het rijke aanbod aan grote evenementen dat de hoofdstad elk jaar weer faciliteert. Omdat Amsterdam evenementenstad van het jaar is geworden, is de stad volgend jaar mei gastheer voor deze awards. Waar de uitreiking dan zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Els Iping: Deze prijzen bevestigen dat Amsterdam - en in het bijzonder stadsdeel Centrum - zich heeft ontwikkeld tot thuishaven van beeldbepalende evenementen in Nederland. Veel organisatoren komen graag naar de binnenstad met hun feest - en Amsterdam wil dat ze zich hier welkom voelen. Dat dit goed lukt blijkt nu.

Nieuw beleid voor evenementen
Op 1 januari 2008 is het nieuwe evenementenbeleid ingegaan. Focus is een kwalitatief goed en beter gespreid evenementenaanbod dat aansluit bij het belang van de binnenstad. Stadsdeel Centrum heeft kwaliteitscriteria voor evenementen beschreven en via locatieprofielen geeft het stadsdeel aan wat op welke locatie mogelijk is.

Door het nieuwe evenementenbeleid is het mogelijk om méér evenementen in de binnenstad toe te laten dan vroeger. Nog steeds is er daarom ruimte voor groei: tal van locaties zijn uitermate geschikt voor een (groot) evenement maar worden nauwelijks gebruikt.