VIDEO: Met losse handen door de Tarzanbocht

20/05/2008 10:54

BMW Nederland B.V.

Zandvoort. Gisteren presenteerde BMW op het circuit van Zandvoort de BMW 330i Track Trainer aan de Nederlandse media. De TrackTrainer is 's werelds eerste en enige volledig zelfrijdende trainingsvoertuig. BMW ontwikkelde de auto zodat deelnemers aan rijvaardigheidstrainingen zelf de ideale lijn op het circuit van achter het stuur kunnen ervaren. Op deze manier leert de cursist op unieke wijze bochten beter in te schatten en zo gelijkmatiger en veiliger te rijden.

De BMW 330i TrackTrainer 'kent' het circuit en rijdt in vlot tempo over de baan, waarbij hij zelf de juiste lijnen, de rempunten en de bochtsnelheden bepaalt, zonder dat de rijder zelf iets doet.

De ontwikkeling van de BMW 330i is mede mogelijk door de voortschrijdende GPS-techniek. Wanneer een ervaren coureur een ronde met deze auto over een circuit aflegt, meet het GPS-systeem steeds waar de auto is. De auto slaat deze informatie op en weet zo zelf waar hij moet sturen, waar hij moet accelereren en wanneer er geremd moet worden. Dankzij andere technologieën als Active Cruise Control, Dynamische Stabiliteitscontrole DSC en elektrische stuurbekrachtiging EPS kan de auto het parcours vervolgens zelfstandig afleggen, zonder input van een chauffeur. Dankzij de vooruitstrevendheid van BMW in het ontwikkelen van rij-assistentiesystemen, was het mogelijk om de Track Trainer grotendeels gebruik te laten maken van deze reeds beschikbare systemen uit seriemodellen.

BMW Rijvaardigheidstraining

De TrackTrainer wordt ingezet bij een gevorderde BMW rijvaardigheidstraining om de rijstijl van de deelnemers optimaal te kunnen perfectioneren op het gebied van bochtentechniek. De deelnemers worden met behulp van de TrackTrainer getoond hoe een parcours optimaal afgelegd kan worden. Vervolgens stappen de deelnemers over in zogenaamde "feedback-auto's" die met optische, akoestische en haptische aanwijzingen zelf aangeven, hoe de ideale lijnen te rijden. Tot slot wordt de tijdens de ritten verzamelde data, na afloop met de deelnemers geanalyseerd op een computer. Hierdoor wordt precies duidelijk waar op de baan men fouten maakt of waar het juist goed gaat. Op deze manier leren de deelnemers bochten beter in te schatten, beter te anticiperen en zo gelijkmatiger en veiliger rijden.

BMW Group organiseert al meer dan 30 jaar rijvaardigheidstrainingen om klanten enerzijds optimaal het rijplezier van hun BMW te kunnen laten ervaren en anderzijds om de veiligheid op de weg te verhogen. Jaarlijks nemen hier meer dan 18.000 auto- en motorrijders aan deel.

Rijswijk, 20 mei 2008

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://pubstr.datiq.net/perssupport/zandvoortbmw.wmv