Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk
19 mei 2008 DCE/12872

Onderwerp
Six-collectie

In de afgelopen maanden is er namens ons beiden overleg gevoerd met de Six Stichting met als doel om de unieke collectie Six voor Nederland bijeen te houden in de patriciërswoning aan de Amstel en de mogelijkheden van publiekstoegankelijkheid te vergroten. Een grotere zichtbaarheid van de topstukken van die collectie, in het bijzonder van het portret van Jan Six I van Rembrandt van Rijn, staat daarbij voorop. De besprekingen hebben plaatsgevonden onder bemiddeling van drs. F.J. Duparc, tot 1 januari 2008 directeur van de Stichting Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis te Den Haag, en mr. H.L.J. Roelvink, oud Vice-President van de Hoge Raad der Nederlanden. Met deze brief informeren wij u dat dankzij hun bemiddeling en dankzij de bereidheid van de hele familie Six om het publieke belang te dienen een belangrijke stap is gezet op weg naar dit einddoel. Wij allen zijn het onlangs eens geworden over stroomlijning van de diverse verbindingen tussen de rijksoverheid en de Six Stichting en het echtpaar Six. Daarbij heeft het besef voorop gestaan dat het pand Amstel 218 in alle opzichten verweven is met de Collectie Six en de familie Six en dat het uit een oogpunt van transparantie en efficiëntie zinvol is het beheer van het pand Amstel 218 en van de Collectie Six geconcentreerd en in zo groot mogelijke zelfstandigheid te laten plaatsvinden in één stichting, waarin adequate bedrijfsvoering is gewaarborgd. Op 19 mei hebben wij hiertoe een vaststellingsovereenkomst gesloten met de Six Stichting die als volgt kan worden samengevat:

· De Six Stichting geeft de collectie in beheer aan een nog op te richten Stichting Amstel 218;
· De Staat draagt het gebouw Amstel 218 om niet over aan Stichting Amstel 218; als de Stichting ophoudt te bestaan, wordt het gebouw om niet teruggeleverd; uit budget Rijksgebouwendienst wordt in 2008 incidenteel 650.000 beschikbaar gesteld ter finale kwijting van resterende verplichtingen en nog te verrichten werkzaamheden aan het gebouw;
· Stichting Amstel 218 garandeert publieke toegankelijkheid alsmede de periodieke beschikbaarheid van topstukken voor Nederlandse musea. Het al genoemde portret van Jan Six I zal met ingang van 2010 op vaste tijdstippen in het Rijksmuseum te zien zijn.
· OCW geeft de Stichting Amstel 218 een transparante plaats in het museale bestel, de structurele subsidie wordt met ingang van 2008 bepaald op 400.000 per jaar;
· Ten gevolge van onduidelijkheid over de plaats van de Six Stichting in het cultuurbeleid is sedert 1999 de subsidie materieel bevroren, zijn er schulden gemaakt en bepaalde voorzieningen niet getroffen. OCW verstrekt in het jaar 2008 incidenteel 2,1 mln, zodat Amstel 218 in 2009 een goede start kan maken.

blad 2/2

De afspraken zijn vanzelfsprekend gemaakt onder voorbehoud van het hierna bedoelde politieke besluitvormingstraject, leidend tot de oprichting van de beheerstichting. De oprichting van Stichting Amstel 218 zal zijn beslag krijgen na succesvol verloop van de procedure van artikel 34 Comptabiliteitswet 2001, waarbij de concept-statuten gedurende 30 dagen bij de beide Kamers der Staten Generaal worden voorgehangen. Die procedure is inmiddels in gang gezet. Wij verwachten dat u de concept-statuten begin juni ontvangt.

De minister van Onderwijs, De minister voor Wonen, Wijken en Integratie Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk
drs. Ella Vogelaar