Gemeente Sneek


sneker muurke

Wall of Fame verder als Sneker Muurke

Opening Sneker Muurke Ut Sneker Muurke is dinsdagmorgen in de historische setting van het Waltaplein voor geopend verklaard door burgemeester drs A.A.M. Brok, samen met gemeenteraadslid Lieuwe van der Pol. Ut Sneker Muurke - dat steeds onder de werktitel `Wall of Fame' door het leven ging - bevat allerlei attributen uit de rijke geschiedenis van Sneek, aangeleverd door de eigen inwoners. Er is zoveel aangeleverd dat niet alles een plekje kon krijgen op de hoge wand.

"Ik zeg u dank voor iedereen die met aanhangwagens en fietstassen vol allerlei interessante zaken heeft aangeleverd", aldus de burgemeester. Enkele opvallende zaken zijn een deel van de fok van het skûtsje de Sneker Pan, een met gouden draad geweven kostbare kimono uit de Japanse zusterstad Kurobe en iets wat voor veel Snekers herkenbaar is omdat er in de vorige eeuw zoveel geboren zijn: het naambordje van het inmiddels verdwenen Gereformeerd Verpleeghuis.

Inwoners mogen meeschrijven op website.

Informatie over de attributen die door ontwerper Arend Pietersma op ut Sneker Muurke zijn geplaatst, is binnenkort te vinden op deze website. Er is al een begin gemaakt met het plaatsen van de informatie en de foto's. De komende weken wordt er verder aan gewerkt.
* Klik hier door naar Ut Sneker Muurke

Zodra u een voorwerp aanklikt verschijnt de informatie die erover bekend is. Onderaan de tekst staat een formulier waarop elke inwoner van de gemeente Sneek zijn/haar eigen verhaal over het voorwerp kan schrijven, of de bestaande informatie met tot dusver onbekend gebleven feiten aanvullen.

Raadslid Lieuwe van der Pol, van de raadscommissie waaruit het idee voor de Sneker geschiedenismuur ontstond: "" Wij hopen dat wij hiermee interactief deze tentoonstelling gestalte kunnen geven. Met als leuk neveneffect dat wij als politiek meer in contact met burgers kunnen komen, iets wat we vandaag ook al met Raad op Straat nastreven."

Het blijft altijd mogelijk `nieuwe' geschiedenisattributen aan te dragen. Burgemeester Brok: "Ut Sneker Muurke is geen statisch geheel, op enig moment zullen er wijzigingen in op kunnen treden. Er zullen altijd zaken aan toegevoegd kunnen worden, zodat wij steeds meer informatie bijeen kunnen krijgen over onze eigen geschiedenis."