Gemeente Oldenzaal


Opgravingen kanunnikenhuis

gepubliceerd op : 20-5-2008

Bij opgravingen op de Ganzenmarkt voor het stadhuis zijn oude resten gevonden van een kanunnikenhuis. Een kanunnikenhuis is een huis voor geestelijken. Bisschop Balderik stelde in 954 in Oldenzaal een college van 16 kanunniken in. Rond 1300 gingen de kanunniken in aparte huizen wonen. Het kanunnikenhuis waarvan het fundament nu is blootgelegd, is afgebroken in 1931.

De gemeente Oldenzaal is erg blij met de vinding. "De gemeente wist dat op deze plek resten zouden liggen. Wij zijn erg enthousiast dat de fundering, die uit veldkeien bestaat, zo gaaf is. De keien worden verwijderd omdat hier een bergingskelder voor hemelwater geplaatst gaat worden. Echter, de keien blijven wel bewaard", aldus wethouder Termijtelen. "We zullen proberen deze vondst in het straatbeeld te verwerken. Hoe is nu nog niet duidelijk". Tot vandaag krijgen de archeologen de tijd om de fundering in te meten, te tekenen en te fotograferen.

Volgend jaar wordt begonnen met de herinrichting van het St. Plechelmusplein en de Kerkstraat. De verwachting is dat in de binnenstad nog meer resten van historische bouwwerken of grachten worden blootgelegd.