Gemeente Reimerswaal


Hagelkanonnen weer actief

Geplaatst op: 20-05-2008
door: ()

Het vroege voorjaar ligt reeds achter ons en een hopelijk mooie zomer nadert. Dit kan echter gepaard gaan met het optreden van onweer en hagelbuien. Door samengeperste lucht in de onweerswolk te brengen proberen we door verstoring de vorming van hagel te voorkomen om zodoende fruitgewassen en andere gewassen te velde te beschermen.

De mogelijk optredende buien worden zo goed mogelijk via de radar getraceerd en een tot over de grenzen reikende telefooncirkel is geïntroduceerd. Het K.N.M.I. verricht diepgaand onderzoek om de hageldetectie te verkorten en om het geluid te dempen worden er verschillende oplossingen bedacht die worden getest.

Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd de geluidsoverlast tegen te gaan. Helaas is het gebruik van het antihagelkanon niet altijd te voorkomen. Wanneer u dus bij onweer of naderend onweer doffe knallen hoort dan weet u waar dit vandaan komt.

Overeengekomen is met de fabrikant dat het huidige kanon vervangen wordt door een nieuw kanon met geluidsisolatie. Dit nieuwe geïsoleerde kanon produceert aanzienlijk minder geluid. Vervanging van het kanon naar alle waarschijnlijkheid in juni.

Namens de projectgroep anti hagel Oost-Zuid Beveland,