FNV

16-5-2008 Allochtone Kanjers

Meters rapporten bestaan er inmiddels over het hoe en waarom allochtonen zo moeizaam aan een baan komen. Het is de hoogste tijd om met diversiteit aan de slag te gaan. Niet meer onderzoeken, maar gewoon aanpakken.

Dat is de boodschap van P+, tijdschrift voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, in de special Allochtone Kanjers. Zes portretten van allochtone kanjers onderstrepen het nut ervan. Zes bedrijven en instellingen vertellen over hun aanpak.

"Ik geef nooit op", zegt Wakil Delawar (29), werkzaam bij Achmea. "Bovendien staan mensen uit bijvoorbeeld Afghanistan, maar ook uit Marokko en Turkije bekend als groepsgericht. Het zijn echte teamworkers en die zijn veel waard."

Wassima Zkiek (35), programmamanager bij kenniscentrum De Baak, verwoordt haar meerwaarde als volgt: "Ik heb als klein meisje al gezien dat mensen op verschillende manieren naar dingen kijken. Om te overleven, moet je daar open voor staan. Meerdere brillen opzetten. In bedrijven kun je daardoor kansen zien die een ander niet ziet."

Waar je komt, wat je ook doet, het eerste jaar is het jaar van het bewijs, vindt Sengül Sözen (40), vakbondsbestuurder bij ABVAKABO FNV. "Je moet in staat zijn om te leren en veranderen. Je moet bereid zijn je aan te passen aan de nieuwe omgeving. Ik was en ben in staat om dat te doen. Daarom heb ik bereikt wat ik wilde worden."

Zomaar willekeurige nieuwe Nederlanders aan het woord. Met grote zelfkennis en een dosis kritiek richting het Nederlandse bedrijfsleven. Laat je emoties thuis, zeggen ze tegen elkaar. Maar ook: geef allochtonen een kans, ze zullen je blik verrijken.

FNV is koploper De special is een initiatief van P+ eindredactrice Astrid van Unen en onderzoeksjournalist Mehmet Ülger. Het blad kwam tot stand dankzij sponsoring van Achmea, De Baak, Div Management, FNV, Ministerie van VROM en MVO Nederland. Allemaal voelen zich betrokken bij het onderwerp diversiteitsbeleid.

Genoemde bedrijven en organisaties zijn hard aan het werk om een afspiegeling te worden van de Nederlandse maatschappij. Koploper FNV heeft 16 procent allochtonen in dienst. De vakcentrale neemt haar voorbeeldfunctie serieus. Niet voor niets stelt FNV-voorzitter Agnes Jongerius in de special: "Aan de slag!"

Hans van den Brink, directeur Achmea Group Human Resources, zegt dat Achmea het aan zijn stand verplicht is, "als grootste én maatschappelijk betrokken (financiële) dienstverlener" om werk te maken van diversiteit. Elke allochtone kanjer is van harte uitgenodigd om te komen helpen.

De lijst aan activiteiten van het ministerie van VROM is eindeloos. Ook De Baak is bezig, hoewel het kenniscentrum eerlijk toegeeft nog heel wat slagen te moeten maken.

In de special zijn ook tips te vinden voor bedrijven die hun diversiteitsbeleid meer vorm willen geven. En verwijzingen naar instellingen die hen daarbij kunnen helpen. Geen overbodige luxe, want zoals de P+ special in haar First Words opent: `Uit onderzoek blijkt dat divers samengesteld management betere prestaties levert. Dus bedrijven: doe er je voordeel mee. Anders ben je straks te laat. Tenslotte kent geld ook geen kleur.'