FNV

15-5-2008 Succes voor ouderen met onvolledige AOW

Na een succesvolle campagne van de FNV samen met migrantenorganisaties mogen ouderen met aanvullende bijstand vanaf 1 juli langer met vakantie. Dat is vooral voor oudere allochtonen goed nieuws.

Ouderen die niet hun hele leven in Nederland hebben gewoond ontvangen een onvolledige AOW. Omdat dat inkomen meestal ontoereikend is, kunnen zij een beroep doen op aanvullende bijstand. Probleem hiervan is dat dat de nodige bureaucratische rompslomp met zich meebrengt. Zo mogen zij bijvoorbeeld maar een beperkt aantal weken in het buitenland verblijven. Dat raakt vooral oudere allochtonen die langere tijd in hun land van herkomst willen doorbrengen.

"We hebben samen met onder meer de inspraakorganen van etnische minderheden een stevige campagne gevoerd om de positie van deze ouderen te verbeteren", aldus Mustapha Laboui, projectleider etnische minderheden bij de FNV. "Ik ben blij dat we nu een eerste succes hebben behaald".

Mensen die bijstand ontvangen mogen niet onbeperkt naar het buitenland omdat zij zich beschikbaar moeten houden voor de arbeidsmarkt. Voor 65-plussers speelt dit argument echter geen rol. Per 1 juli is dit verbod opgeheven. Ouderen met aanvullende bijstand mogen voortaan 26 weken per jaar in plaats van 13 weken per jaar in het buitenland verblijven.

Overigens is de FNV van mening dat ouderen helemaal niet in de bijstand horen. Zij wil dat de AOW en aanvullende bijstand voor mensen met een AOW-tekort door één instantie worden uitbetaald en gecontroleerd. De voorkeur gaat uit naar de Sociale Verzekeringsbank.

Meer informatie vover de regeling >>