Gemeente Eemsmond


Reconstructieplan Westervalge Warffum gereed
maandag 19 mei 2008

De bewoners hebben er samen met de gemeente hard aan gewerkt. En nu is het reconstructieplan voor de Westervalge dan ook klaar. Morgenavond wordt het nieuwe gezicht van de Westervalge gepresenteerd in De Schutstal van Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. "Straten herinrichten is natuurlijk niets nieuws, maar de manier waarop de gemeente haar inwoners bij deze reconstructie betrekt is dat wel", stelt wethouder Openbare Ruimte en voorzitter van de bijeenkomst Harrie Sienot.

Bij de eerste bewonersbijeenkomst in november vorig jaar heeft de gemeente het kader voor de herinrichting van de Westervalge aangegeven. Binnen dit kader konden bewoners kiezen tussen bijvoorbeeld klinkers of asfalt en het soort beplanting. De speciaal voor dit herinrichtingsplan in het leven geroepen bewonerscommissie heeft onder meer een enquête verspreid om de wensen van de buurtbewoners te verzamelen. De uiteindelijke lijst met wensen en eisen is door de bewonerscommissie vertaald in een voorstel en daarna door de gemeente in een reconstructietekening vormgegeven.

In februari is de concepttekening aan de bewoners voorgelegd. Morgenavond wordt het definitieve reconstructieplan gepresenteerd. Ook de planning, de volgorde van de werkzaamheden en de wijze van uitvoering worden toegelicht. De uitvoerend aannemer zal ook aanwezig zijn tijdens deze afsluitende bewonersbijeenkomst.

Afgesloten
Enkele jaren geleden is de Westervalge, mede op verzoek van bewoners, afgesloten voor doorgaand verkeer. Het is de verwachting dat de straat begin oktober 2008 helemaal in het nieuw is gestoken. Het gaat om het deel van de Westervalge dat tussen de Mispelnust en de Juffer Marthastraat ligt.

Burgers beter betrekken
Eind 2006 is de beleidsnotitie Burgerparticipatie door de raad vastgesteld. In deze notitie is een toetsingskader opgenomen waarmee aan de hand van vragen gekeken kan worden of, en zo ja, in welke vorm burgerparticipatie toegepast kan worden. Zo kan bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid en projecten vooraf beter worden bepaald of het wenselijk en haalbaar is om bewoners hierbij te betrekken. Met proefprojecten als de enquête voor de nieuwe burgemeester van Eemsmond en de reconstructie van de Westervalge toetst de gemeente of ze burgers met de richtlijnen in de notitie nog beter kan betrekken bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid en projecten. Na afronding van het laatstgenoemde project wordt, na een evaluatie van de proefprojecten, bepaald hoe inwoners van Eemsmond structureel bij de totstandkoming en uitvoering van het beleid worden betrokken.