Gemeente Nijefurd


12 Koudumer lindebomen worden voorlopig niet gekapt

Lindebomen Koudum.jpg

Op advies van een bomendeskundige van de Grontmij uit Assen heeft de gemeente Nijefurd in april besloten de 12 lindebomen rondom de Martinikerk te Koudum voorlopig niet te kappen, maar wel te onderhouden. Na diverse bezwaren bleek, dat de eerdere kapvergunningsprocedure onjuist was verlopen.

De gemeente wenste eerst overleg met de kerkrentmeesters. De kerkrentmeesters (eigenaar van de bomen) respecteren het besluit van de gemeente, maar spraken wel de uitdrukkelijke wens uit, om de bestaande bomen in de toekomst te rooien gelet op de klachten die de bomen veroorzaken. Ook het basisinrichtingsplan voor het Centrumplan Koudum, rondom de Kerk, geeft aan dat herplanten van 21 linden, door onderhoud in kleinere vorm te houden, de kwaliteit van de omgeving ten goede komt. De gemeente is dan ook voornemens om op termijn te herplanten.

De 12 huidige lindebomen zijn nooit onderhouden en daardoor te hoog geworden. Ze ontnemen in de zomer het zicht op de Kerk, de kerkklok en het achterliggende centrum van Koudum. De bomen hangen over de graven en dit leidt tot vervuiling van de graven, daarom worden de 12 lindebomen in september gesnoeid. Om het onderhoud van de bomen in de toekomst te waarborgen, is het nodig de eigendomsgrens te wijzigen van de Kerk naar de gemeente.