Woonbond


20-05-2008

Bewonersorganisaties Overvecht boos op wethouder

Een groot aantal bewoners- en huurdersorganisaties in de Utrechtse wijk Overvecht zijn boos op wethouder Bosch. Ze vinden dat ze, in strijd met het 'stedelijk protocol overleg', 'onvoldoende tot niet' zijn betrokken bij de totstandkoming van de gebiedsplannen voor De Gagel en Spoorzone. Desondanks gaan ze in op het aanbod van de drie betrokken woningcorporaties om in gesprek te gaan over de gebiedsplannen. Maar die gesprekken hebben alleen zin 'als er ruimte is voor bewonersinvloed en voor aanpassing van de sloopplannen'. 'Wij willen daarbij een misverstand uit de wereld helpen. Wij zijn niet per se tegen sloop, wij zijn tegen sloop als dictaat.' Dit schrijft voorzitter Hans Stahl van huurdersbelangenvereniging Huurderstaal, namens 17 bewoners- en huurdersorganisaties in Overvecht in een brief aan de gemeente Utrecht en de corporaties Mitros, Portaal en Bo-Ex.

In een overleg op 21 april tussen de bewonersorganisaties, wethouder Bosch en de directeuren van bovengenoemde corporaties, sprak Bosch zich duidelijk en hard uit tegen bewonersparticipatie en mogelijke bewonersinvloed op de plannen. Volgens hem voorziet het protocol uit 2001 niet in participatie van bewonerscommissies bij gebiedsplannen. Ook wil de sloopplannen niet wijzigen. Volgens de bewonersorganisaties is zijn standpunt in strijd met het protocol en ze vinden dan ook dat ze ten onrechte zijn gepasseerd. Ze wijzen er in de brief op dat het standpunt bovendien strijdig is met het convenant 'Kracht voor Overvecht' dat de gemeente, corporaties en twee ministers met elkaar hebben gesloten. Daarin staat dat 'de coalitiepartijen hun organisaties zo inrichten dat zij effectief gebiedsgericht in Overvecht kunnen gaan werken en vitale coalities kunnen sluiten met relevante partijen. Tot die relevante partijen horen om te beginnen de bewonersorganisaties'.

Ondanks hun boosheid gaan de bewonersorganisaties in op het aanbod dat de corporaties tijdens het overleg van 21 april deden om alsnog in gesprek te gaan over de gebiedsplannen. Ze willen daarvoor wel voldoende tijd en aandacht voor een aantal onderwerpen. Zo vinden ze de schaal van de gebiedsplannen te groot en het sociaal programma te algemeen en te weinig doelgericht. 'Een straat heeft geen probleem: mensen in een straat hebben een probleem', aldus de bewonersorganisaties. 'Wij willen ons inzetten voor de verschillende wensen van verschillende groepen bewoners, elk in onze eigen buurt. Alle bewoners moeten een stap vooruit kunnen maken. Wij vragen u, om samen met ons, Overvecht positief op de kaart te zetten.'