Voedsel en Waren Autoriteit

VWA: Black henna tatoeages vermijden

20 mei 2008 - nieuwsbericht

Tijdelijke black henna tatoeages kunnen blijvende ernstige allergische reacties veroorzaken. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) raadt consumenten daarom af om de huid te laten beschilderen met black henna tatoeages. Er worden namelijk bepaalde (kleur)stoffen aan deze henna toegevoegd om een diepzwarte kleur te krijgen en ervoor te zorgen dat de tatoeage langer blijft zitten. Het is bekend dat de toegevoegde stoffen allergische reacties veroorzaken. Symptomen kunnen jeuk, roodheid, puistjes, blaren of zelfs blijvende verkleuring van de huid, littekenvorming zijn. Deze symptomen verschijnen na een aantal dagen (3 tot 12 dagen). Daarnaast kan blijvende overgevoeligheid en eczeem ontstaan.

Mensen kunnen blijvend overgevoelig worden voor deze stoffen en ontwikkelen een eczeem. Iemand die eenmaal overgevoelig is voor deze stoffen blijft dat levenslang. Dit is zorgelijk omdat deze kleurstoffen ook voorkomen in andere producten zoals haarverf, kleding, schoenen en rubber. Bij een latere blootstelling aan deze stoffen kan weer een allergische reactie optreden. In veel gevallen is de allergische reactie de tweede maal ernstiger dan de eerste keer.

Black henna tatoeages worden vooral in de zomermaanden door rondreizende henna-artiesten aangeboden in mediterrane landen. Zij bezoeken dan openluchtgelegenheden zoals festivals, bazaars en stranden in toeristische gebieden. De Europese toezichthouders hebben daarom besloten om een voorlichtingscampagne in Europa te starten.

De kleur van natuurlijke hennapasta varieert van groenig tot bruin. Als de kleur van de pasta waarmee de tatoeage wordt aangebracht donkerder (zwart) is, gaat het waarschijnlijk om henna waar kleurstoffen aan zijn toegevoegd. Als de pasta na het aanbrengen al na een uur verwijderd mag worden, gaat het zeker om black henna.

Meer informatie:


* Webdossier black henna

* Nieuwsbericht 22 juni 2005 VWA waarschuwt voor tijdelijke tatoeages met 'black henna'

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: Chris Krikken (070) 448 4074 of chris.krikken@vwa.nl

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488