Gemeente Leeuwarden

Samenwerking gemeente Boarnsterhim en Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (20-05-2008) Burgemeesters Schadd en Crone hebben op 16 mei een samenwerkingsovereen-komst ondertekend. De ondertekening was in de Hempensermeerpoldermolen, op de grens tussen beide gemeenten. De samenwerking wordt in de raamovereenkomst op hoofdlijnen geregeld. Concreet gaat er samengewerkt worden op het gebied van financiële dienstverlening, personeelsinformatiesysteem, salarisadministratie en ICT-systemen. In de raamovereenkomst staan onderwerpen als looptijd, overleg tussen beide gemeenten, informatieverstrekking, aansprakelijkheid, geschillenregeling, vergoeding en betalingen geheimhouding en bewaring, wijzigingen en ontbinding.

Daarnaast zijn de schoonmaakdiensten van beide gemeenten gezamenlijk aanbesteed. Dit levert een kostenbesparing voor beide gemeenten op.

Achtergrondontwikkelingen in Leeuwarden Begin 2007 was duidelijk dat Leeuwarden zich in het kader van de "lokale bestuurskracht" moest bezinnen op de vraag hoe invulling te geven aan de samenwerking met omliggende gemeenten. Bij deze bezinning paste de aankondiging van burgemeester Dales in zijn nieuwjaarstoespraak van 2007 om met gemeentebesturen in Fryslân in gesprek te willen gaan over de relatie met Leeuwarden. Dales wilde in ieder geval gesprekken voeren met de besturen van Smallingerland, Heerenveen, Boarnsterhim, Franekeradeel en de Middelseegemeenten. Deze gesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden.

De relatie tussen Leeuwarden en andere gemeentebesturen is om meerdere redenen van belang. Leeuwarden heeft zich doelen gesteld om op ruimtelijk economisch terrein te komen tot een samenhangend gebied en om haar functie als hoofdstad en centrumstad te handhaven en versterken. Deze doelen kan Leeuwarden moeilijk bereiken als er geen steun van de omliggende gemeenten voor wordt verkregen. Op zich zijn omliggende gemeenten niet gekant tegen het realiseren van deze ambities van Leeuwarden, maar toch ervaren ze dit tegelijkertijd als een bedreiging voor het eigen voortbestaan. Leeuwarden wil deze vermeende dreiging wegnemen door het onderhouden van goede contacten met de buurgemeenten.

Een van de strategieën waarover het college heeft gesproken is het inzetten op concrete kansen tot samenwerking. Leeuwarden kan door samenwerking mogelijkheden bieden die andere gemeenten tot voordeel strekken. Door een dergelijke samenwerking kan er vertrouwen opgebouwd worden en kunnen belangen waar mogelijk gebundeld worden en nieuwe kansen worden gecreëerd.

Ontwikkelingen in Boarnsterhim
Na de reorganisatie in 2006 constateert het college van Boarnsterhim dat de kwaliteit van de ondersteunende processen van groot belang is voor het optimaliseren van de dienstverlening en de besluitvorming in de gemeente.
Gezien de beperkte omvang van de gemeente Boarnsterhim is het niet wenselijke en ook niet mogelijk om de benodigde voorzieningen en expertise in huis te hebben.

Derhalve is het college in de loop van 2007 op zoek gegaan naar een samenwerkingspartner waarmee in de gewenste kwaliteit kon worden voorzien.
Leeuwarden heeft zich in deze periode bereid verklaard de samenwerkingsmogelijkheden met Boarnsterhim op het gebied van de bedrijfsvoering van de ondersteunende processen nader te onderzoeken. De conclusie was dat samenwerking het voor Boarnsterhim mogelijk maakt voor dezelfde of minder kosten de gewenste kwaliteit te verkrijgen door inzet van beproefde systemen en deskundigheid vanuit Leeuwarden. Voor Leeuwarden bleek samenwerking ook efficiencyvoordelen op te leveren.

Nieuwe kansen
De belangen van beide gemeenten zijn gediend met deze samenwerking en naar verwachting kunnen tevens hiermee nieuwe kansen worden gecreëerd. De raamovereenkomst laat de mogelijkheid open om het aantal samenwerkingsterreinen verder uit te breiden.