Slachtoffers mensenhandel staan op straat

20/05/2008 12:14

Federatie Opvang

Het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) luidt de noodklok over de verstopte toegang tot opvang en hulpverlening van slachtoffers van mensenhandel. Er is inmiddels een wachtlijst ontstaan. Slachtoffers kunnen niet geplaatst worden in de opvang. Zij moeten hierdoor op straat zien te overleven. Daardoor verkeren zij niet in een veilige omgeving en ontberen de slachtoffers bovendien de deskundige begeleiding waar ze recht op hebben. Een substantiële uitbreiding van het aantal plaatsen is noodzakelijk.

Doordat de slachtoffers van mensenhandel op straat komen te staan lopen ze een groot risico om weer in handen te vallen van mensenhandelaren. Anderen verblijven langer in detentie terwijl daar geen enkele grond voor is. Tevens is er een toevlucht tot de asielprocedures met als gevolg dat daar oneigenlijk gebruik van wordt gemaakt.

De slachtoffers die wel geholpen worden gaan van noodbed naar noodbed wat psychische nood en wantrouwen in het Nederlandse systeem bij het slachtoffer tot gevolg heeft. De slachtoffers zullen onder deze omstandigheden steeds minder bereid zijn om mee te werken aan de vervolging van de daders.CoMensha heeft een zeer dringend beroep op de verantwoordelijke ministeries gedaan.

Op korte termijn dient een aantal maatregelen te worden genomen. Adjunct-directeur Maria de Cock: ''zonder direct ingrijpen van de overheid kunnen veel slachtoffers niet worden geholpen. Het allerbelangrijkste is dat slachtoffers van mensenhandel die in Nederland uitgebuit en misbruikt zijn de voorzieningen krijgen waar zij recht op hebben.''.

CoMensha vraagt niet alleen om voldoende gespecialiseerde opvang waar slachtoffers tot rust kunnen komen en uitbreiding van het opvangplaatsen in de reguliere maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Ook dienen alle lokale mensenhandelnetwerken de beschikking te krijgen over een volwaardige zorgcoördinator mensenhandel en moeten er voldoende uitstroommogelijkheden zijn naar begeleidde en zelfstandige woonruimte





http://www.comensha.nl