Gemeente Deventer

Deventer informeert over bijstand en wmo

Alle informatie over Wmo en bijstand op één plek

Op dinsdag 20 mei sluit de gemeente Deventer aan bij de informatiesite www.rechtop.nl, in aanwezigheid van wethouder Jos Fleskes. De website informeert burgers over landelijke én gemeentelijke bijstandsregels, over de ontwikkelingen in de Wet werk en bijstand en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Via een portal kunnen bezoekers doorklikken naar subsites met de gewenste informatie. Rechtop.nl staat los van het gemeentelijke project Rechtop! (www.rechtop.nu).

Door deelname van de gemeente Deventer aan de landelijk georganiseerde website rechtop.nl kunnen burgers per onderwerp de regels van hun gemeente vinden. Verder kan de gemeente nieuwsberichten op de site plaatsen en diverse folders, gemeentelijke informatie en (aanvraag)formulieren in het digitaal loket plaatsen. Deventenaren kunnen vanaf nu begrijpelijke informatie op bijstandsgebied raadplegen en zich inschrijven voor de gratis digitale nieuwsbrief.

Algemene Bijstand
De website biedt informatie over algemene bijstand, bijzondere bijstand en de langdurigheidstoeslag. Mensen zonder of met een heel laag inkomen kunnen recht hebben op een maandelijkse uitkering, ook wel algemene bijstand genoemd. Er is informatie te vinden over de voorwaarden voor het recht op bijstand, verplichtingen, voorzieningen voor minima en bijstand in speciale situaties, zoals bijstand na een echtscheiding of het bezit van een huis.

Bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand is een vergoeding om onvoorziene, bijzondere en noodzakelijke kosten te voldoen. De vergoeding is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die de kosten niet (geheel) zelf kunnen betalen uit een andere regeling of uitkering of uit hun inkomen en vermogen. Bijzondere bijstand is niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering, maar ook voor anderen met een laag inkomen zoals een AOW-uitkering of het minimumloon. Op rechtopbijzonderebijstand.nl zijn de voorwaarden voor het recht op bijzondere bijstand te vinden. Ook is er informatie over allerlei kosten die vergoed kunnen worden. Bij het eventueel toekennen van bijzondere bijstand vindt er op individuele basis een afweging plaats

Recht op langdurigheidstoeslag
Deze toeslag is een eenmalige uitkering voor mensen die al vijf jaar moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau. Op de website is informatie te vinden over hoe de langdurigheidstoeslag kan worden aangevraagd, de hoogte van de uitkering en de bezwaarprocedure.

Wet maatschappelijke ondersteuning
Mensen vinden op deze website de voorwaarden waaraan zij moeten voldoen om recht te hebben op een voorziening en de inkomensgrenzen die de gemeente hanteert. Ook wordt uitgelegd hoe de burger een wmo-voorziening kan aanvragen.

Publicatiedatum: 20-5-2008
uitsnede nieuwe website

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 20 mei 2008