Gemeente Deventer

Lebuïnustoren

Subsidie voor opknappen rijksmonument Lebuïnustoren

Geldbedrag nodig voor wegwerken restauratieachterstand De Lebuïnustoren in de binnenstad van Deventer kan de komende jaren worden opgeknapt dankzij een subsidie van ruim 2.8 miljoen euro. Dit geldbedrag komt van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten; een onderdeel van het Ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Cultuurminister Ronald Plasterk maakte dit heugelijke feit vanmiddag bekend tijdens een feestelijke bijeenkomt in Vlissingen.

De Lebuïnustoren is één van de elf grote restauratieprojecten in heel Nederland die dankzij een rijkssubsidie van in totaal 35 miljoen euro worden opgeknapt. Hiervan is 2.811.425 euro. beschikbaar voor Deventer. De opknapbeurt moet uiterlijk 1 januari 2011 worden afgerond.

Het geldbedrag is nodig om de restauratieachterstand weg te werken en de toren zijn cultuurhistorische waarde te laten behouden. Herstel is broodnodig, maar de gevraagde subsidie liet lang op zich wachten. Vorig jaar nog werd een tweede subsidieverzoek afgewezen. Daarom is het Deventer college van Burgemeester & Wethouders extra verheugd met de honorering van de derde aanvraag. Wethouder Berkelder: "wij zijn als college zeer verheugd met de toekenning van deze subsidie.

De vele gesprekken van de afgelopen jaren hebben hun vruchten afgeworpen. Een erkenning voor ons monumentenbeleid in het algemeen en de monumentale waarde van de Lebuinustoren in het bijzonder. Eindelijk kunnen we nu starten. Er is een lang lobbytraject aan de toekenning voorafgegaan, en mede dankzij de inspanningen van diverse wethouders hebben we dit nu voor elkaar gekregen"

Noodmaatregelen
De afgelopen jaren zijn noodmaatregelen genomen om te voorkomen dat stukken steen van de toren naar beneden vielen. Een hek moest ongelukken voorkomen. "Het verval deed niet alleen ons pijn, maar ook grote groepen van de Deventer bevolking," stelt wethouder Berkelder. Vanuit de bevolking kwam de actie `een steentje bijdragen voor de toren' al op gang, bedoeld om extra gelden los te krijgen. "Dat was voor ons een duidelijk signaal dat de bewoners van Deventer de goede staat van hun toren heel belangrijk vinden."

Publicatiedatum: 20-5-2008
Lebuinustoren

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 20 mei 2008