Ingezonden persbericht


Persbericht: reactie VO-raad op Onderwijsverslag

Kwaliteit scholen in orde - basisvaardigheden, uitval en zwakke scholen verdienen extra aandacht

Utrecht, 20 mei 2008 De inspectie constateert net als vorig jaar dat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs op de meeste onderwijsinstellingen beslist voldoende is. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "Vaak wordt ten onrechte een negatief beeld van de sector geschetst. Op het gros van de scholen gaat het gelukkig gewoon goed." De inspectie spreekt haar zorg uit over basisvaardigheden, uitval, zwakke scholen en onderwijstijd. Scholen zijn zich bewust van deze verbeterpunten en maken daar ook werk van.

Verbetering taal- en rekenprestaties

De VO-raad vindt dat het niveau van rekenen en taal een continu aandachtspunt dient te zijn van het (voortgezet) onderwijs. Uit een ledenpanel van de VO-raad blijkt dat een ruime meerderheid van bestuurders en schoolleiders zorgen heeft over het huidige niveau. Daar staat tegenover dat scholen aangeven dat leerlingen beter zijn geworden in andere vaardigheden, zoals presentatievaardigheden. Het advies van de Expertgroep Doorlopende Leerlijnen is voor een meerderheid van de VO-scholen reden het taal- en rekenbeleid aan te scherpen. De VO-raad pleit voor gezamenlijke afspraken over wat de verschillende referentieniveaus voor leerlingen inhouden, maar is huiverig voor een toename van het aantal toetsen.

Uitval jonge leerlingen verdient speciale aandacht

De hoge uitval van leerlingen moet worden teruggedrongen. De VO-raad maakt zich vooral zorgen over de uitval van jonge leerlingen van 13-14 jaar. Scholen staan dan vaak machteloos, omdat bij deze leerlingen vaak veel complexe factoren van invloed zijn. De VO-raad pleit daarom voor een onderzoek specifiek gericht op deze groep jonge leerlingen, om zicht te krijgen op het complex aan factoren en de manier waarop scholen in samenwerking met andere organisaties de uitval van deze leerlingen kunnen terugdringen.

Zwakke scholen slaan handen ineen

De zeer zwakke scholen in het voortgezet onderwijs hebben afgelopen jaar de handen ineen geslagen met de ambitie om de kwaliteit op hun scholen te verbeteren. Binnen dit netwerk wordt gezamenlijk gewerkt aan kennisdeling, uitwisseling en ondersteuning. De VO-raad faciliteert het netwerk en begeleidt de scholen.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht