De Nederlandse Bank


Het betaalgedrag van Nederlanders verandert over de grens

Nieuwsbericht

Datum 20 mei 2008

De komende jaren zal Nederland geleidelijk overgaan in een Europese betaalruimte, de Single Euro Payments Area (SEPA). Dit betekent dat Nederlanders in steeds meer eurolanden eenvoudig en veilig met hun pinpas kunnen betalen. Ook zal het overboeken van geld naar het buitenland even snel, veilig en eenvoudig worden als een binnenlandse overboeking. Maar hoe betalen Nederlanders nu in en naar andere eurolanden? Welke belemmeringen ondervinden zij daarbij en hoe denken zij over het toekomstige SEPA?

Onderzoek, dat is gepubliceerd in Occasional study 'Towards a European payments market: survey results on cross-border payment behaviour of Dutch consumers' heeft uitgewezen dat het betaalgedrag van Nederlanders verandert zodra zij in het buitenland zijn. In andere eurolanden betalen zij vaker met contant geld of hun creditcard en minder vaak met de pinpas. Dat laatste zouden ze wel vaker willen als de acceptatie en de veiligheid in het buitenland verder zou toenemen. Nu nemen zij vaak nog forse sommen contant geld mee, vooral vanwege de onzekerheid over de acceptatie van de pinpas. Het betaalgedrag verschilt per euroland. In België, Duitsland en Luxemburg betalen Nederlanders op ongeveer dezelfde manier als in Nederland: contant bij lage bedragen en met de pinpas bij wat duurdere aankopen. Wel gebruiken zij de creditcard wat vaker, maar niet zo vaak als in Frankrijk, Spanje of Italië. In Griekenland betalen Nederlanders bijna alle aankopen met contant geld.

Het overboeken van geld naar andere eurolanden doen Nederlanders voornamelijk elektronisch via internetbankieren. Zij zijn dan ook erg tevreden over de veiligheid, het gebruiksgemak, de kosten en de betaalsnelheid ervan. Dit in tegenstelling tot de papieren overschrijving. Deze ervaren ze als relatief duur, traag en onhandig in gebruik.

De resultaten laten zien dat de uitgangspunten van SEPA aansluiten bij de behoefte van de consument: veiliger en op meer plekken kunnen pinnen en eenvoudig, veilig en snel geld kunnen overmaken. Toch is men op dit moment nog erg afwachtend en lijkt de interesse voor de nieuwe SEPA betaalinstrumenten vooral bepaald te worden door de prijzen ervan.