Openbaar Ministerie

Geen vervolging brand Twenteborg ziekenhuis

Almelo, 20 mei 2008

Het Openbaar Ministerie Almelo gaat niet over tot vervolging naar aanleiding van de brand in het Twenteborg ziekenhuis in Almelo op 28 september 2006.

Op 28 september 2006 kwam in de OK van het Twenteborg ziekenhuis te Almelo een 69-jarige patiente om het leven als gevolg van een brand.

Uit onderzoek is gebleken dat er een groot aantal onvolkomenheden was met betrekking tot onderhoud en vervanging van de apparatuur in kwestie en de controle hierop in de lijnverantwoordelijkheid. Conclusie uit zowel het tactisch als het technisch onderzoek is echter dat er geen eenduidige brandoorzaak kon worden vastgesteld. Strafrechtelijk gezien is er daarom geen sprake van verwijtbare schuld naar personen of rechtspersonen. Vervolging zal daarom niet plaatsvinden.

De politie Twente heeft onderzoek gedaan onder leiding van het OM in nauwe samenspraak met de Inspectie voor de Gezondheids Zorg (IGZ). De vraagstelling bij dit onderzoek was of er met betrekking tot de brand en het overlijden sprake is geweest van enig strafbaar feit. Daarbij is gekeken naar zowel natuurlijke personen als rechtspersonen.

Naast tactisch onderzoek heeft ook technisch onderzoek naar de mogelijke brandoorzaak plaatsgevonden. Dat laatste onderzoek heeft langere tijd in beslag genomen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werd door het OM belast met het onderzoek van de afgebrande apparatuur en van de eveneens in beslag genomen apparatuur uit de overige operatiekamers. In september 2007 is het resultaat van verder onderzoek beschikbaar gekomen. Bestudering ervan leidde tot een nadere vraagstelling aan het NFI. Uiteindelijk was het resultaat van dit aanvullend onderzoek beschikbaar in februari 2008.
---