Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Preferentiebeleid verdient steun

20 mei 2008

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) ondersteunt het beginsel van het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars. Volgens de NPCF hebben we in Nederland veel te lang te hoge prijzen betaald voor tal van geneesmiddelen. Het aangekondigde beleid kan een belangrijke bijdrage leveren aan het drukken van de kosten voor de gezondheidszorg en daardoor premiestijgingen voor zorgverzekeringen voorkomen.

Volgens adjunct-directeur Atie Schipaanboord van de NPCF is het uitgangspunt: `Goedkoop als het kan en duur als het moet.' Daarbij is de mening van de voorschrijvende arts leidend. `Als de dokter vindt dat er medische redenen zijn om een patiënt duurdere medicijnen voor te schrijven dan dient dat te gebeuren.'

Over de uitvoering van het beleid wenst de NPCF nog overleg te voeren met de zorgverzekeraars. Daarbij zal speciaal aandacht worden gevraagd voor specifieke groepen zoals ouderen en chronisch zieken. Schipaanboord: `Goede informatie en communicatie zijn essentieel. Bij kwetsbare mensen die al jaren hetzelfde medicijn gebruiken, is zorgvuldigheid vereist bij het veranderen van medicijnen. Adequate begeleiding is daarvoor voorwaarde. Daarbij mag van de verzekeraars maatwerk en souplesse worden verwacht.' Bij het uitreiken van geneesmiddelen spelen ook apothekers een belangrijke rol in de communicatie en zij dienen hierin hun verantwoordelijkheid te nemen.