Nederlandse Zorgautoriteit


Correctie dreigt voor blinden- en doveninstellingen

Publicatiedatum: 20-05-2008

NZa dwingt transparantie af

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is genoodzaakt aanvullende voorwaarden te stellen aan de budget-aanvragen 2008 van de blinden- en doveninstellingen. Het is het 2e jaar dat deze instellingen onvoldoende inzichtelijk maken welke prestaties zij leveren voor het AWBZ-budget dat zij ontvangen. De instellingen hebben met de NZa en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) duidelijke afspraken gemaakt en een plan van aanpak opgesteld. Dit heeft niet de afgesproken transparantie over de kosten opgeleverd. De NZa ziet zich nu gedwongen 8 miljoen euro te reserveren van de aanvragen 2008. Lukt het de instellingen niet om voor 15 juli 2008 met een afdoende verklaring te komen, dan wordt deze reservering ingehouden op het budget.

Sinds januari 2007 geldt er een nieuw bekostigingssysteem voor de zintuiglijke instellingen. Anders dan voor 2007 is die gebaseerd op uitsluitend direct cliëntgebonden tijd. De NZa is zich er van bewust dat de bekostiging van de blinden- en dovenzorg gecompliceerder is dan de reguliere AWBZ-zorg, omdat er meer geld gemoeid is met niet zorggerelateerde zaken zoals de landelijke expertisefunctie. Om te voorkomen dat de instellingen bij de wijziging van het bekostigingssysteem er in budget ineens fors op achteruit zouden gaan, is afgesproken dat het verschil tot uitdrukking komt in één bedrag. Dit zogenaamde lumpsumbedrag bevat de kosten voor niet zorggerelateerde bedragen zoals onderwijs en onderzoek en moet voor de invoering van de zorgzwaartepakketten in 2009 te zijn verklaard of afgebouwd.

Uit de budgetafspraken van 2008 bleek echter dat de instellingen, evenals in 2007, onvoldoende verantwoording afleggen over de afbouw van dit bedrag. De zorgkantoren kunnen nauwelijks voor akkoord van de budgetaanvragen tekenen, omdat zij onvoldoende inzicht hebben in de lumpsum. Omdat de blinden- en doveninstellingen zich bij de beoordeling van de budgetaanvragen 2008 niet aan de afspraken hebben gehouden, zoals inzicht in de wijze van de afbouw van de lumpsum en het overleggen van een accountantsverklaring, ziet de NZa zich genoodzaakt om tot aanvullende voorwaarden en een budgetkorting over te gaan.