FNV Meubel & Hout: Gezond en veilig werken loont

20/05/2008 13:36

FNV Bouw

FNV Meubel & Hout gaat vanaf deze week het land in om honderden meubel- en houtbedrijven te bezoeken. Met de campagne Arbohout wil de vakbond werknemers bewust maken van het nut van veiligheidsvoorschriften en arboregels op het werk. Want niet alle werknemers kennen de regels of weten wat gezond en veilig werken betekent. FNV Meubel & Hout wil een positief geluid laten horen, want werknemers en werkgevers zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor hun gezondheid.

Een gezonde en veilige werkomgeving begint bij de bron. Omkasting van machines is een directe investering in de gezondheid van werknemers en daarmee in een laag ziekteverzuim. Minder lawaai en minder houtstof betekenen dat werknemers minder risico lopen op beroepsziekten als lawaaidoofheid en aandoeningen aan ogen, longen en huid. Maar ook simpele methoden lonen. Good housekeeping is zo'n voorbeeld: een schone werkplek vermindert drastisch gezondheidsschade.

Werknemers weten vaak weinig van de risico's van gevaarlijke stoffen als oplosmiddelen (Vluchtige Organische Stoffen, VOS) of zelfs houtstof. Daarbij ontstaan symptomen vaak op de lange termijn, en is het directe effect niet of nauwelijks zichtbaar. Coen van der Veer, bestuurder voor FNV Meubel & Hout: "Er zijn bijvoorbeeld gedetailleerde gezondheidsvoorschriften voor de concentratie houtstof per kubieke meter. Helaas bekijken werknemers de arbovoorschriften vaak pas als het te laat is. Een goed gesprek op de werkplek over de arbeidsomstandigheden, maakt dat de ogen ook voor dit soort risico's eerder open gaan."

De voorlichtingscampagne Arbohout is nodig. Neem oplosmiddelen. In veel verven, lijmen en industriële schoonmaakmiddelen zitten oplosmiddelen. Deze stoffen komen via de huid het lichaam binnen en kunnen de vruchtbaarheid - bij mannen èn vrouwen - sterk verminderen. Ook het organisch psychosyndroom (schildersziekte of OPS) is een reëel risico. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft kort geleden aangetoond dat de hersens veranderen bij langdurige blootstelling aan oplosmiddelen, met concentratieproblemen en moeizame informatieverwerking als resultaat.

De campagne Arbohout loopt nog tot het einde van 2008.