Ministerie van Financiën

Nieuw beloningsstelsel voor financiële tussenpersonen transparant en toekomstbestendig

nieuwsbericht | 20-05-2008 | Directie Voorlichting

Op dit moment zijn er drie verschillende regimes op het gebied van beloningstransparantie. Dit kan onduidelijkheid opleveren voor zowel consumenten als marktpartijen. Om hier een einde aan te maken kondigt de minister van Financiën maatregelen aan om tot één geharmoniseerd stelsel te komen. Met dit pakket maatregelen worden de verschillen tussen de MiFID regelgeving, de adviesmatchregelgeving en de modellen van De Ruiter weggenomen.

In het nieuwe beloningsstelsel voor financiële tussenpersonen komen consumenten centraal te staan in het advies- en verkoopproces. Door adequate informatie verstrekking te verplichten wordt de consument beter beschermt. Dit draag tevens bij aan het versterken van de vertrouwensrelatie tussen de consument en het intermediair. De maatregelen richten zich ook op het toekomstbestendig maken van het beloningsstelsel.

Een belangrijke maatregel is de invoering van provisietransparantie per 1 januari 2009. Dit betekent dat tussenpersonen inzicht moeten geven in de provisie die zij ontvangen. Daarnaast mogen de beloningen die tussenpersonen ontvangen geen afbreuk doen aan de verplichting voor het intermediair om zich in te zetten voor de belangen van de klant. Deze maatregel heeft ook betrekking op bonusprovisies met als hoofdregel 'nee, tenzij'.