Gemeente Ede

nummer 101 / Ede, 20 mei 2008

Uitbreidingsmogelijkheden voor de Edese Kernen

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om zogeheten zoekzones in een ontwerpstructuurplan vast te leggen. Zoekzones zijn ruimtereserveringen die de maximale uitbreidingsmogelijkheden van de Edese woonkernen aangeven. Het gaat om uitbreidingen met nieuwe woon- en werkgebieden voor de periode tot 2015.

Het betreft een verfijning van eerder aangewezen zoekzones, die in het Streekplan van de provincie zijn opgenomen. Voor de gemeente Ede zijn deze zoekzones nu verder uitgewerkt op basis van behoeftecijfers, nog aanwezige bouwmogelijkheden, stedenbouwkundige randvoorwaarden, milieuaspecten en kostenaspecten. Voor de milieuaspecten is ook een speciale Milieu Effect Rapportage (MER) opgesteld.

Basis voor bestemmingsplannen
De zoekzones in het ontwerpstructuurplan zijn de basis om per kern van start te kunnen gaan met het opstellen van bestemmingsplannen. Voor sommige kernen is al met de voorbereiding begonnen. Het is de bedoeling om in elk geval binnen 2 jaar voor alle in het structuurplan opgenomen zoekzones bestemmingsplannen op te stellen. Dit is nodig om te voorkomen dat het voor de zoekzones gevestigde voorkeursrecht komt te vervallen. Een dergelijk voorkeursrecht voor de gemeente voor aankoop van de grond geldt voor die delen die nog geen eigendom van de gemeente zijn.

Werken
In het ontwerpstructuurplan staan zoekzones voor werken en voor wonen. De zoekzones werken gaan over de uitbreiding van het bedrijventerrein De Stroet in Lunteren, de uitbreiding van het bedrijventerrein Harskamp-zuid en een reservering voor een nieuw bedrijventerrein in Wekerom. Voor Ede-Stad is geen nieuwe bedrijvenlocatie opgenomen omdat de bedrijvenbedrijven Ede-Veenendaal A12 nog ruimte bieden tot
2015.

Wonen
De zoekzones voor wonen betreffen bij Bennekom: 1 locatie aan de westzijde; bij Lunteren 2 locaties aan de westzijde; bij Wekerom: 2 locaties aan de west- en 1 locatie aan de oostzijde; bij Harskamp 1 locatie aan de noordzijde, 1 locatie aan de westzijde en 1 locatie aan de oostzijde; bij Otterlo 1 locatie aan de west- en 2 locaties aan de oostzijde waarvan 1 locatie bedoeld is voor de realisering van een nieuw sportcomplex.
De woonlocatie bij Ede-Stad, het gebied Kernhem-C , is als reservelocatie opgenomen. De plannen voor onder meer Ede-Oost, bieden namelijk nog voldoende ruimte tot 2015. Alleen als langdurige stagnaties optreden wordt Kernhem-C al vóór 2015 ontwikkelt.

Ter inzage
Het structuurplan met bijbehorende kaarten en de MER, liggen vanaf donderdag 29 mei 6 weken lang voor iedereen ter inzage bij de balie van het Informatiecentrum Bouwen, Wonen en Milieu in gebouw De Doelen, Raadhuisplein 2. Het Informatiecentrum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. De eerste vrijdag van de maand ook tot 20.00 uur. Tijdens de periode van 6 weken kunnen eventuele bezwaren worden ingediend bij de gemeenteraad van Ede. Het ontwerpstructuurplan wordt behandeld in de raadsvergadering van 2 oktober 2008.

---