Inspectie v/h Onderwijs

Cluster 3

19 mei. 2008

De kwaliteit van het onderwijs in cluster 3

De Inspectie van het Onderwijs heeft in 2006 en 2007 de kwaliteit van het cluster 3-onderwijs vastgesteld met een vernieuwd waarderingskader. Van iedere onderzochte school is een afzonderlijk kwaliteitsprofiel gemaakt.

Dit rapport bevat het totaalbeeld van de kwaliteitsprofielen die in 2006 en 2007 zijn opgesteld. Bovendien is onderzoek gedaan naar de ambulante begeleiding van cluster 3-geïndiceerde leerlingen in het reguliere onderwijs.

Hoewel scholen hun uiterste best doen om leerlingen onderwijs te bieden van voldoende kwaliteit en op deze hoofdtaak langzaamaan een positieve ontwikkeling doormaken, is de kwaliteit van dit onderwijs momenteel op te veel indicatoren nog onvoldoende.

De Inspectie van het Onderwijs acht deze situatie maatschappelijk niet acceptabel. Dit omdat deze zeer kwetsbare leerlingen niet het onderwijs krijgen waarop ze, op grond van hun zeer speciale onderwijsbehoeften, recht hebben. Hetzelfde geldt helaas voor ambulant begeleide cluster 3-geïndiceerde leerlingen in het reguliere onderwijs.