Ministerie van Algemene Zaken

Topconferentie EU- en LAC-landen in Peru, 15 en 16 mei 2008

Nieuwsbericht | 19-05-2008

Minister-president Balkenende woonde afgelopen week samen met minister Verhagen de topontmoeting bij van regeringsleiders van de EU en Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied.

Minister-president Balkenende kreeg afgelopen week het insigne opgespeld dat behoort bij de titel ´honorair burger van de Andes´. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van secretaris-generaal Ehlers van de ´Andean community of Nations´, een samenwerkingsverband tussen de Zuidamerikaanse landen Bolivia, Ecuador, Peru en Colombia.

Lima, 15 mei 2008: Secretaris-generaal Ehlers (midden) van de 'Andean community of Nations' heeft de minister-president het insigne opgespeld dat behoort bij de titel 'Honorair burger van de Andes' © photo CAN'

Balkenende zei het samenwerkingsverband te zien als een voorbeeld en voorloper van verdere samenwerking tussen landen in Zuid-Amerika. De Nederlandse minister-president was samen met minister van Buitenlandse zaken Verhagen in Peru om daar de topontmoeting bij te wonen van regeringsleiders van de Europese Unie en de landen van Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied.

Naast de officiële vergaderingen had Balkenende onder meer gesprekken met de regeringsleiders van Colombia, Ecuador, Chili, Argentinië en Mexico. Op vrijdagmiddag leidde minister-president Balkenende een werkvergadering van de deelnemende landen over duurzame ontwikkeling (milieu, klimaat en energie).