Politie Groningen

Regiopolitie Groningen bereidt zich voor op de Segway!

Provincie Groningen, 20-05-2008 o Regiopolitie Groningen heeft een Segway aangeschaft. Een Segway is een eenpersoons elektronisch aangedreven voertuig. Het voertuig is voorzien van twee parallel geplaatste wielen. Vanaf 1 juli 2008 mag het voertuig de openbare weg op. Om op voorhand kennis te kunnen maken met het voertuig is de politie nu in het bezit van een Segway.

Estafette langs de bureaus

Het vervoermiddel gaat alle politiebureaus bij langs. Collegas kunnen het zelfbalancerende vervoermiddel testen. Door jezelf in onbalans te brengen maak je snelheid. Door het verplaatsen van lichaamsgewicht kun je sturen. Het is goed om ervaring op te doen met een dergelijk vervoermiddel, voordat het op straat gesignaleerd zal worden. Er bestaat een natuurlijke neiging om na de eerste ritjes wat overmoedig te worden met alle risico's van dien. De Segway beschikt namelijk over een krachtige voortdrijvingsmechaniek. De politie sluit niet uit dat zij in de toekomst geconfronteerd zal worden met verkeersincidenten met dit vervoermiddel. De korpsleiding vindt het verstandig dat haar medewerkers zelf ervaren hoe het is om op zo'n vervoermiddel te rijden.

Bovendien wordt bekeken of het vervoermiddel ingezet kan worden bij surveillance. Bijvoorbeeld in gebieden met veel voetgangers. Ook andere korpsen (zoals die van Amsterdam) testen de Segway. De Koninklijke Marchechassee is al geruime tijd in het bezit van Segways voor surveillance op Schiphol.

Segway als soort snorfiets

Vanaf 1 juli zullen de Segways aan het straatbeeld worden toegevoegd. Bestuurders moeten minstens 16 jaar oud zijn en hoeven geen helm te dragen of rijbewijs te hebben. Reflectoren zijn wel verplicht, net als een verzekering en een kenteken. Bij gebruik in de avonduren moet de tweewieler beschikken over verlichting. Bestuurders van de Segway moeten zich in het verkeer hetzelfde gedragen als bestuurders van snorfietsen. Dit betekent onder andere dat mobiel bellen en naast elkaar rijden zijn niet toegestaan. De maximum snelheid is 25 kilometer per uur. Met behulp van een snelheidsbegrenzer op 6 km/uur kan het apparaat bovendien als invalidenvoertuig worden ingezet. Dan mag je ook op de stoep rijden.

Innovatiekorps

Regiopolitie Groningen wil een innovatief korps zijn. Regelmatig worden nieuwe technische snufjes getest en in praktijk gebracht. Het uitproberen van de Segway is daar ook een voorbeeld van. Een ander voorbeeld is de Attenderingsservice. Het attenderingssysteem is ook wel bekend als PDA-Alert. Het is ontwikkeld door de Voorziening Tot Samenwerking Politie Nederland en Regiopolitie Groningen. Deze zakcomputers voorzien de medewerkers op straat van actuele informatie over panden en personen. Het apparaat geeft bijvoorbeeld aan wanneer op een bepaald adres iemand woont die nog een boete open heeft staan of tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Ook wijst het onder meer op afspraken die op locaties zijn gemaakt. De Attenderingsservice is genomineerd voor de Politie Innovatieprijs 2007. Donderdag 22 mei wordt de Politie Innovatieprijs uitgereikt.